eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Gerillákat fegyvereztek fel a banánóriás pénzén

Pert indítottak az amerikai banánkereskedelmi vállalat, a Chiquita ellen a kolumbiai paramilitáris csoportok közötti konfliktusok áldozatai. A vád szerint a cég pénzelte és látta el fegyverrel a gerillákat, akik ezrek megkínzásáért és megöléséért felelősek.

A New York-i bírósághoz benyújtott keresetben az áldozatok és családtagjaik összesen 7,86 milliárd dollárt követelnek a Ciquitától.

Bűnrészességgel vádolják a banánkereskedelmi céget, amiért az pénzt juttatott a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) nevű szélsőjobboldali szervezetnek, amelynek tagjai több száz gyilkosságot követtek el.

A Chiquitának ebben az évben már meggyűlt a baja a bírósággal, amely márciusban bűnösnek találta a céget az Egyesült Államok terrorellenes törvényeinek megsértésében, miután vezetői elismerték, hogy egyik leányvállalatuk, a Banadex 1997 és 2004 között 1,7 millió dollárt fizetett az AUC-nak, és több más kolumbiai lázadó szervezetnek. A vállalatot ekkor 25 millió dollárra büntették.

A cég vezetése azzal védekezett, hogy a pénzt munkásaik védelmében fizették ki a gerilláknak, akik azzal fenyegettek, hogy halálosztagokat küldenek rájuk és elpusztítják a banánültetvényeket.

Súlyos vádak

Az új keresetben a korábbinál jóval súlyosabb állítások szerepelnek. A fegyveres összecsapások áldozatait képviselő jogászok szerint a Chiquita vétkes terrorcselekmények elkövetésére való felbujtásban, illetve háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el.

Az egyik ügyvéd, Jonathan Reiter úgy véli, a Chiquita támogatása korántsem csak a védelmi pénz megfizetéséről szólt: a cég fegyvereket is szállított az UAC-nak, ezt a vádat azonban a vállalat elutasította.

A Chiquita 2004-ben eladta kolumbiai leányvállalatát, azóta is vásárol azonban banánt az ország független termelőitől.

Nem ártatlan bárányka

A banánkereskedelmi cég nem csak e súlyos vádak miatt tett szert kétes hírnévre, hosszú idő óta folytat ugyanis agresszív üzleti stratégiát. Azt is elérte, hogy beleszólása legyen a neki szállító közép-amerikai államok politikájába.

1975-ben egy kutatás felderítette, hogy a társaság megvesztegette a hondurasi parlamentet, és az ország katonai vezetéséért felelős Oswaldo L'Arellanót, hogy mérsékeljék az exportált banánra kivetett adót.

A Chiquita kapcsán terjedt el világszerte a "banánköztársaság" elnevezés, amelyet egy amerikai humorista használt először még 1904-ben, miközben azt ecsetelte, milyen lépéseket tesz az akkor még United Fruit néven működő vállalat Hondurasban.

A cég, amely 1989-ben vette fel a Chiquita Brands International nevet, 1899 óta számít Közép-Amerika egyik legnagyobb banánfelvásárlójának.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×