Gerillákat fegyvereztek fel a banánóriás pénzén

Infostart
2007. november 16. 10:31
Pert indítottak az amerikai banánkereskedelmi vállalat, a Chiquita ellen a kolumbiai paramilitáris csoportok közötti konfliktusok áldozatai. A vád szerint a cég pénzelte és látta el fegyverrel a gerillákat, akik ezrek megkínzásáért és megöléséért felelősek.

A New York-i bírósághoz benyújtott keresetben az áldozatok és családtagjaik összesen 7,86 milliárd dollárt követelnek a Ciquitától.

Bűnrészességgel vádolják a banánkereskedelmi céget, amiért az pénzt juttatott a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) nevű szélsőjobboldali szervezetnek, amelynek tagjai több száz gyilkosságot követtek el.

A Chiquitának ebben az évben már meggyűlt a baja a bírósággal, amely márciusban bűnösnek találta a céget az Egyesült Államok terrorellenes törvényeinek megsértésében, miután vezetői elismerték, hogy egyik leányvállalatuk, a Banadex 1997 és 2004 között 1,7 millió dollárt fizetett az AUC-nak, és több más kolumbiai lázadó szervezetnek. A vállalatot ekkor 25 millió dollárra büntették.

A cég vezetése azzal védekezett, hogy a pénzt munkásaik védelmében fizették ki a gerilláknak, akik azzal fenyegettek, hogy halálosztagokat küldenek rájuk és elpusztítják a banánültetvényeket.

Súlyos vádak

Az új keresetben a korábbinál jóval súlyosabb állítások szerepelnek. A fegyveres összecsapások áldozatait képviselő jogászok szerint a Chiquita vétkes terrorcselekmények elkövetésére való felbujtásban, illetve háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el.

Az egyik ügyvéd, Jonathan Reiter úgy véli, a Chiquita támogatása korántsem csak a védelmi pénz megfizetéséről szólt: a cég fegyvereket is szállított az UAC-nak, ezt a vádat azonban a vállalat elutasította.

A Chiquita 2004-ben eladta kolumbiai leányvállalatát, azóta is vásárol azonban banánt az ország független termelőitől.

Nem ártatlan bárányka

A banánkereskedelmi cég nem csak e súlyos vádak miatt tett szert kétes hírnévre, hosszú idő óta folytat ugyanis agresszív üzleti stratégiát. Azt is elérte, hogy beleszólása legyen a neki szállító közép-amerikai államok politikájába.

1975-ben egy kutatás felderítette, hogy a társaság megvesztegette a hondurasi parlamentet, és az ország katonai vezetéséért felelős Oswaldo L'Arellanót, hogy mérsékeljék az exportált banánra kivetett adót.

A Chiquita kapcsán terjedt el világszerte a "banánköztársaság" elnevezés, amelyet egy amerikai humorista használt először még 1904-ben, miközben azt ecsetelte, milyen lépéseket tesz az akkor még United Fruit néven működő vállalat Hondurasban.

A cég, amely 1989-ben vette fel a Chiquita Brands International nevet, 1899 óta számít Közép-Amerika egyik legnagyobb banánfelvásárlójának.