eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ez nem kezelés, hanem kínzás - drámai történetek

Egy friss felmérés szerint Szerbiában rendszeresen bántalmazzák a mentálisan beteg gyermekeket. A beteg gyermekek ellátása miatt számos kritika éri az országot.

Majdnem fél tucat szerbiai intézettel kapcsolatban merült fel az a vád, hogy a náluk kezelt gyermekek sem megfelelő kezelést, sem megfelelő táplálást nem kapnak.

Egy nemzetközi, mentális betegek jogaiért küzdő, egyesült államokbeli szervezet adatai szerint a délszláv országban kezelt csaknem 17 ezer beteg élete nagy részét egy ágyban tölti le, napjaik pedig szinte csak vegetálással telnek.

A kutatás szerint a Down-kórban vagy a más mentális betegségben szenvedő gyermekeket embertelen körülmények között tartják. A vizsgálat készítői találtak egy kisfiút, aki négyévesnek nézett ki, semmi mást nem csinált egész nap, csak a hátára fordítva feküdt az ágyában és kalimpált a kezével.

Kiderült, hogy valójában 11 éves, és azért nem veszik ki az ágyából, mert egyedül nem tud járni, de még ülni sem, és senki nincs, aki segítene neki.

A Nem kezelés hanem kínzás című jelentés szerint a gyermekek saját magukon ejtett sebekkel vannak tele.

Szerbia miniszterelnöke, Vojislav Kostunica alaptalannak nevezte a vádakat, amely csak azt a célt szolgálja, hogy ismét rossz színben tüntessék fel országát. Hozzátette: minden legális eszközt meg fog ragadni, hogy elejét vegye Szerbia befeketítésének.

Később azonban más kormányzati tisztviselők elismerték, hogy az ellátásban problémák merülnek fel, és az országnak nemzetközi segítségre van szüksége.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×