Ez nem kezelés, hanem kínzás - drámai történetek

Infostart
2007. november 16. 21:20
Egy friss felmérés szerint Szerbiában rendszeresen bántalmazzák a mentálisan beteg gyermekeket. A beteg gyermekek ellátása miatt számos kritika éri az országot.

Majdnem fél tucat szerbiai intézettel kapcsolatban merült fel az a vád, hogy a náluk kezelt gyermekek sem megfelelő kezelést, sem megfelelő táplálást nem kapnak.

Egy nemzetközi, mentális betegek jogaiért küzdő, egyesült államokbeli szervezet adatai szerint a délszláv országban kezelt csaknem 17 ezer beteg élete nagy részét egy ágyban tölti le, napjaik pedig szinte csak vegetálással telnek.

A kutatás szerint a Down-kórban vagy a más mentális betegségben szenvedő gyermekeket embertelen körülmények között tartják. A vizsgálat készítői találtak egy kisfiút, aki négyévesnek nézett ki, semmi mást nem csinált egész nap, csak a hátára fordítva feküdt az ágyában és kalimpált a kezével.

Kiderült, hogy valójában 11 éves, és azért nem veszik ki az ágyából, mert egyedül nem tud járni, de még ülni sem, és senki nincs, aki segítene neki.

A Nem kezelés hanem kínzás című jelentés szerint a gyermekek saját magukon ejtett sebekkel vannak tele.

Szerbia miniszterelnöke, Vojislav Kostunica alaptalannak nevezte a vádakat, amely csak azt a célt szolgálja, hogy ismét rossz színben tüntessék fel országát. Hozzátette: minden legális eszközt meg fog ragadni, hogy elejét vegye Szerbia befeketítésének.

Később azonban más kormányzati tisztviselők elismerték, hogy az ellátásban problémák merülnek fel, és az országnak nemzetközi segítségre van szüksége.