Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Paradicsom másik oldala

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy felmérés szerint Nagy-Britanniából minden harmadik percben emigrál egy ember. A jobb életre vágyó britek a kivándorlásban látják a megoldást, azonban nem mindenki szerez jó tapasztalatokat.

Nagy-Britanniában egyre nagyobb probléma a migráció. Tavaly csaknem 510 ezer külföldi bevándorló érkezett az országba, de ugyanezen idő alatt 400 ezer ember emigrált, nagy részük brit születésű volt.

A szigetországnak csaknem 50 éve nem kellett szembenéznie ilyen mértékű kivándorlással. Ráadásul egyes adatok szerint kevesen vannak, akik megbánják hazájuk elhagyását, hiszen a bevándorlóknak csak a töredékét teszik ki a hazatérő britek.

A legtöbben egyébként a 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott országokból, második helyen pedig a brit nemzetközösségből érkezők állnak.

És hogy hova költöznek a szigetországban élők? A legtöbben Ausztráliába, Új-Zélandra, Franciaországba vagy Spanyolországba. Kedvelt célállomás még Olaszország, de az északi ország polgárai mindenképpen olyan helyet választanak, ahol kevesebbet esik az eső és többet süt a nap, mint szülőhazájukban.

Toscana mégsem olyan csodálatos?

A Daily Telegraph megszólaltatott két embert, akik egyike Toscanát választotta. Az asszony és családja egy vagy két plusz szobára, finom ételekre és borokra valamint kellemes időjárásra vágyott. Ahogy sok más brit, azt gondolta, hogy az új hazában csak boldogság várja.

Az első, és az egyik legnagyobb probléma az volt, hogy a beilleszkedés már az óvodáskorú gyermekének sem ment.

A csoportban lévő többi gyermek ugyanis nem volt olyan befogadó, mint ahogy arra számítottak, így elsőként az újdonságokkal küszködő gyermek volt az, aki nem találta meg a helyét.

Később az asszony is rájött, hogy mivel házuk egy távoli falu szélén helyezkedett el, férje pedig messzire járt dolgozni, volt hogy egy hét is eltelt úgy, hogy egyetlen felnőttel sem tudott szót váltani. Ez házasságukra is rányomta a bélyegét.

Rájöttek, hogy a túl konzervatív oktatási rendszer sem lesz megfelelő a gyermeküknek, hiszen Itáliában hatéves kortól már kevésbé játékközpontú az iskola, és ha valaki nem felel meg, annak évet kell ismételnie. A család végül visszatért régi londoni életéhez.

Más szájízzel éli az életét az a házaspár, akik Andalúziában kezdtek új életet.

A BBC egykori tudósítója nyugdíjazását kérte, felesége pedig túladott rendezvényszervező cégén, és nekivágtak a napfényes Spanyolországnak.

Õk megtalálták számításaikat. A londoni árak töredékéért vettek maguknak egy házacskát, és barátokat is gyorsan találtak, igaz a nyelvvel nem volt problémájuk. A legjobban azt szeretik, hogy alig esik az eső.