eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szöulban tárgyal az észak-koreai kormányfő

Háromnapos látogatásra Szöulba érkezett szerdán Kim Jong Il észak-koreai miniszterelnök, hogy dél-koreai partnerével, Han Duk Szúval a gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyaljon. A találkozóról azonban várhatóan szóba kerül a két ország közötti békeszerződés kérdése is.

Tizenöt éve először fordul elő, hogy ilyen magas rangú észak-koreai politikus utazzon Dél-Koreába. A két ország formálisan a mai napig háborúban áll, mivel az 1950-tol 53-ig tartó koreai háborút csupán egy fegyverszüneti egyezmény zárta le.

Kim Jong Il, Észak-Korea miniszterelnöke három napos szöuli látogatásán a távirati iroda szerint várhatóan a gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyal dél-koreai partnerével Han Duk Szúval. A dél-koreai elnök, Ro Mu Hjun azonban nem sokkal korábban a hadiállapot megszüntetését is célzó csúcstalálkozóra tett javaslatot. Tervei szerint ezen Észak és Dél-Korea mellett Kína és az Egyesült Államok venne részt.

Politikai elemzők úgy vélik, az államfő javaslata valójában a belföldi közvéleménynek szól, mivel Ro Mu Hjun mandátuma jövő februárban lejár, talán így szeretné növelni népszerűségét, ám annak az esélye, hogy sikerül egy asztalhoz ültetni az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetőit, meglehetősen csekély.

Amerikai és kínai feltételek

A békeszerződés aláírásáról egyébként az Egyesült Államok és Kína álláspontja szerint csak azután lehet szó, hogy a sztálinista Észak teljesen leállítja atomfegyverprogramját. Októberben Phenjan az Egyesült Államokkal, Kínával, Japánnal, Dél-Koreával és Oroszországgal kötött megállapodásban vállalta, hogy jelentős segélyek fejében az év végéig üzemen kívül helyezi jongbjoni nukleáris erőművét, amelyben atomfegyver előállításához szükséges plutóniumot termelt.

A helyzetet bonyolítja, hogy az észak-koreai hadsereg szerint Dél-Koreának nincs helye a béketárgyalásokon, mert Szöul a koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezményt sem írta alá.

Dél-Korea annak idején azért nem csatlakozott a fegyverszüneti egyezményhez, mert attól tartott, hogy egy fegyverszünet eredményeként megosztott marad a félsziget. A dokumentumot Észak-Korea képviselőjén kívül a háborúban a délieket támogató Egyesült Államok és az északiak szövetségese, Kína írta alá.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×