eur:
394.22
usd:
370.3
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Súlyos fennakadásokat okozhat a német vasutassztrájk

Németországban szerda délben sztrájkba léptek a tehervonatok mozdonyvezetői. Éjjel két órától a személyforgalomban is súlyos fennakadásokkal kell számolni, egészen szombat hajnalig.

A mozdonyvezetőket tömörítő szakszervezet közölte, a hét második felére hirdetett sztrájkot végső figyelmeztetésnek szánja a vasúttársaság számára, mert ha nem áll elő az eddiginél kedvezőbb tárgyalási alappal béremelési követelésének alátámasztására, meghatározatlan időre munkabeszüntetést hirdet.

Szerda dél óta számos helyen elakadt a teherforgalom, mert a szakszervezetbe tömörült mozdonyvezetők nem dolgoznak.

Csütörtök hajnali két órától a személyvonatok, valamint helyiérdekű járatok vezetői is sztrájkba lépnek szombat hajnalig. Ez lesz az első alkalom, hogy a bérharcban a személy- és teherforgalom is megbénul.
A vasúttársaság jelezte, hogy részben külföldi mozdonyvezetőkkel próbálja meg minél eredményesebben fenntartani a közlekedést, de az elmúlt hetek tapasztalatai alapján súlyos fennakadásokkal kell számolni mind a tartományok közti vonat-összeköttetésekben, mind pedig az ingázók szempontjából rendkívül fontos helyiérdekű vasutak forgalmában.

Angela Merkel kancellár már a múlt héten aggodalmának adott hangot a sztrájk beláthatatlan gazdasági hatásai miatt, és reményét fejezte ki, hogy a szemben álló felek mielőbb kompromisszumra jutnak.

Erre azonban az időről-időre felröppenő reménytkeltő jelentések ellenére sincs sok esély.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×