eur:
393.11
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Pénteken oldják fel Grúziában a rendkívüli állapotot

Pénteken oldják fel Grúziában a rendkívüli állapotot - jelentette be Nino Burdzsanadze, a kaukázusi ország parlamentjének elnöke.

"Ez fontos hír a nemzetek közösségének és a mi társadalmunknak. Remélem, hogy a rendkívüli állapot felfüggesztése után országunk folytatja normális demokratizálási folyamatát. A demokráciát nem lehet egy nap alatt megteremteni, de biztos vagyok abban, mindent megteszünk azért, hogy megmutassuk a világnak: megóvjuk az országban a demokratikus értékeket" - mondta a Mihail Szaakasvili államfőhöz közeli politikus.

Grúziában egy hete, november 7-én hirdetett Szaakasvili 15 napos rendkívüli állapotot az ellene tartott, zavargásokba torkolló tüntetések miatt. Ennek értelmében cenzúrázzák a médiát, felfüggesztették a gyülekezési, a sztrájk- és tüntetési jogot. Másnap Szaakasvili, Grúzia NATO- és EU-tagságának élharcosa, bejelentette, hogy 2008. január 5-én előre hozott elnökválasztásokat tartanak.

Az államfő korábban Oroszországot vádolta azzal, hogy a tüntetések mögött áll, majd védelmébe vette a rendkívüli intézkedést, arra hivatkozva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Grúzia tartós etnikai megosztására törekszik. Moszkvai illetékesek többször is visszautasították a vádat.

Az Egyesült Államok tbiliszi nagykövetsége máris üdvözölte a grúziai rendkívüli állapot feloldásának hírét. Az elmúlt napokban erősödött a washingtoni diplomáciai nyomás a grúz vezetésre.

A Tbiliszibe érkező amerikai külügyi megbízott, Matthew Bryza már kedden úgy nyilatkozott, hogy hivatalos garanciákat kapott a szükségállapot pénteki feloldásával kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×