Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pénteken oldják fel Grúziában a rendkívüli állapotot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pénteken oldják fel Grúziában a rendkívüli állapotot - jelentette be Nino Burdzsanadze, a kaukázusi ország parlamentjének elnöke.

"Ez fontos hír a nemzetek közösségének és a mi társadalmunknak. Remélem, hogy a rendkívüli állapot felfüggesztése után országunk folytatja normális demokratizálási folyamatát. A demokráciát nem lehet egy nap alatt megteremteni, de biztos vagyok abban, mindent megteszünk azért, hogy megmutassuk a világnak: megóvjuk az országban a demokratikus értékeket" - mondta a Mihail Szaakasvili államfőhöz közeli politikus.

Grúziában egy hete, november 7-én hirdetett Szaakasvili 15 napos rendkívüli állapotot az ellene tartott, zavargásokba torkolló tüntetések miatt. Ennek értelmében cenzúrázzák a médiát, felfüggesztették a gyülekezési, a sztrájk- és tüntetési jogot. Másnap Szaakasvili, Grúzia NATO- és EU-tagságának élharcosa, bejelentette, hogy 2008. január 5-én előre hozott elnökválasztásokat tartanak.

Az államfő korábban Oroszországot vádolta azzal, hogy a tüntetések mögött áll, majd védelmébe vette a rendkívüli intézkedést, arra hivatkozva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Grúzia tartós etnikai megosztására törekszik. Moszkvai illetékesek többször is visszautasították a vádat.

Az Egyesült Államok tbiliszi nagykövetsége máris üdvözölte a grúziai rendkívüli állapot feloldásának hírét. Az elmúlt napokban erősödött a washingtoni diplomáciai nyomás a grúz vezetésre.

A Tbiliszibe érkező amerikai külügyi megbízott, Matthew Bryza már kedden úgy nyilatkozott, hogy hivatalos garanciákat kapott a szükségállapot pénteki feloldásával kapcsolatban.