Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óvatos optimizmus Washingtonban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok megnyerheti a háborút Irakban, az áldozatok és a támadások csökkenő számáról szóló adatok ezt bizonyítják - írta óvatos optimizmussal a The Washington Times.

"Egyre több jel utal arra, hogy a háborúskodás új, reménykeltő fordulatot vett" - fogalmaz az újság.

Csökkent az amerikai hadseregben, valamint az iraki polgári lakosság körében azoknak az áldozatoknak a száma, akik támadások következtében haltak meg. Ugyancsak kevesebb rakétatámadást hajtottak végre a felkelők.

A júniusi 101 után októberben "csak" 39 amerikai katona vesztette életét az arab országban. Míg augusztusban 1.791 iraki civil halt meg, októberben 750. A lázadók 2006 februárja óta a legkevesebb rakétát lőtték ki, és a legkisebb mértékű "közvetlen tűz" érte a koalíciós erőket.

A bagdadi biztonsági hatóságok közölték: a javuló közbiztonság lehetővé teszi, hogy a fővárosban és környékén csökkentsék az ellenőrzési pontok számát, enyhítsenek a kijárási tilalmon és újra megnyissanak a forgalom előtt bizonyos utakat.

Núri al-Máliki miniszterelnök a héten számolt be arról, hogy a síita-szunnita felekezetközi erőszak Bagdadban 77 százalékkal csökkent a tavalyi csúcshoz képest.

A koalíciós erők számára egykor legveszélyesebb, nyugati al-Anbár tartományban az amerikai haderővel szövetkező szunnita arab törzsek vezetői közölték: már "majdnem legyőzték" az al-Kaida erőit.

Az újság szerint a Bush-kormányzatban vagy az iraki amerikai hadvezetés köreiben még senki nem mer győzelmet emlegetni a négy és fél éve tartó háború fordulatai után.

David Petraeus tábornok főparancsnok telefonon azt mondta Bagdadból, hogy a szélsőségesek és a bűnöző elemek elleni harc még nem fejeződött be.