eur:
395
usd:
365.48
bux:
65377.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Putyin "erkölcsi jogot" kaphat a választással a további irányításra

Vlagyimir Putyin elnök arra számít, hogy a decemberi parlamenti választások nyomán az orosz nép felhatalmazza majd arra, hogy elnöki mandátuma lejárta után is befolyásolja a politikai életet. A múlt héten a Putyint a listája élére állító Egységes Oroszország párt arról vitázott, hogy "nemzeti vezetővé" nyilvánítsák-e az elnököt.

Az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország semmit sem akar a véletlenre bízni. Bár borítékolható, hogy ők nyerik a decemberi parlamenti választásokat - az esélyeket javítandó - listájuk élére tették a még hivatalban lévő és roppant népszerű államfőt, sőt, pártprogramjukat is "Putyin programjának" nevezték el.

"Az Egységes Oroszország támogatása az irántam való bizalom jele"

Most maga Putyin adott nekik hatalmas támogatást azzal, hogy különösen egyértelműen értésre adta: államfői megbízatása után is befolyásolni akarja az orosz politikát.

Az Egységes Oroszország krasznojarszki választási rendezvényén azt mondta egy útépítő munkásnak, hogy az Egységes Oroszországra adott szavazat azt jelenti, hogy az oroszok egyértelmű többsége megbízik benne, és ez "erkölcsi jogot ad neki, hogy számon kérje a képviselőktől és a kormánytól, hogy mit tesznek a most hozott döntések végrehajtásáért".

Ez volt eddigi legnyíltabb, bár nem éppen a legérthetőbben megfogalmazott, állásfoglalás arról, hogy Vlagyimir Putyin elnöksége lejártával, ha más pozícióból is, de irányítani akarja az orosz politikát.

Amikor nyíltan nekiszegezték a kérdést, az elnök azt mondta: erre még nem válaszol. Viszont világossá tette, hogy jövőbeli tervei attól függnek, milyen eredményt ér el az Egységes Oroszország a választásokon.

Gyenge miniszterelnök - erős tekintéllyel

Politológusok szerint az egyik forgatóköny az lehet, hogy Putyin jövő március után miniszterelnök lesz. Ezt a gondolatot viszont egyes elemzők azzal utasítják el, hogy a poszt kevés befolyást ad neki. Putyin azonban most "erkölcsi jog"-ra és számonkérésre is utalt - ami azt sejteti: a papíron gyengébb pozíciót tekintélyével kompenzálná.

A magyar gyakorlathoz hasonlóan az orosz pártlistákat vezető politikusok között is vannak olyanok, akik feladják mandátumukat, és Putyin is ezt tervezi. Mindez azonban nem akadályozza meg abban, hogy később ő álljon a kormány élére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×