Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A fűtésen spórolnak a nyugdíjasok, hogy ételre is jusson pénz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy friss felmérés szerint Nagy-Britanniában a 60 év felettiek jelentős része egyetlen szobában vészeli át a telet, arra ugyanis sok nyugdíjasnak nincs pénze, hogy az egész lakását befűtse.

A 60 milliós lakosú szigetországban 11 millió idős ember él, közülük csaknem 2,5 millió nyugdíjas próbál úgy csökkenteni kiadásain, hogy lakásából mindössze egyetlen szobában kapcsolja be a fűtést télen. Egymillióan pedig bevallották, hogy kevesebbet esznek, mert különben nem lenne pénzük a rezsi kifizetésére a téli időszakban.

Kiderült az is, hogy az idősekre Nagy-Britanniában is jellemző, hogy inkább kétszer annyi ruhát, esetleg kabátot is magukra vesznek otthon, csak hogy ne kelljen feljebb csavarni a radiátort. Sokan vannak azok is, akik a napjaikat könyvtárakban, kávézókban vagy más nyilvános helyen töltik, hogy ott melegedhessenek.

Néhányan még azt is bevallották: akár napközben is bebújnak a paplan alá, mert a lakásukban ott van a legmelegebb.

Egy brit segélyszervezet felmérést készített, hogy választ találjon arra, miért ugrik meg az idősek halálozási aránya télen. Kiderült, hogy a nyugdíjasok bevételeinek nagy részét a rezsi viszi el a fűtési szezonban.

A kutatás szerint Nagy-Britanniában évente csaknem 25 ezer idős veszíti életét télen a hideg miatt.