Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány Ferenc Londonban: \"a reformokról tárgyaltunk\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió és a két ország belső reformjai álltak Gyurcsány Ferenc magyar és Gordon Brown brit kormányfő hétfői londoni tárgyalásának középpontjában. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban megtartott 40 perces megbeszélés után, - amelyről közös közleményt is kiadtak - Gyurcsány elmondta: Magyarország elsőként kívánja ratifikálni az EU reformszerződését.

Hozzátette: országaik saját reformjairól is tájékoztatták egymást Brownnal. "Gondjaink, bajaink, konfliktusaink meglehetősen hasonlók" - fogalmazott a magyar kormányfő.

Az MTI kérdésére, hogy a kétoldalú megbeszélésen Magyarország afganisztáni szerepvállalása is szóba került-e, Gyurcsány igennel válaszolt. Elmondta: a brit fél tudja, hogy Magyarország egy tartományi újjáépítési csoportot vezet, és Hollandiával együttműködve bővíti tevékenységét.

Gyurcsány szerint azok az országok, amelyek úgy érzik, hogy az ő szerepvállalásuk túltesz a többiekén, "újra és újra felvetik", hogy Magyarország és más államok fokozzák az afganisztáni jelenlétet. Az azonban, hogy Magyarország Hollandiával együttműködve 15-20 fővel növeli jelenlétét, "világos és egyértelmű válasz", mondta a miniszterelnök.

A magyarországi reformok londoni fogadtatásáról Gyurcsány azt mondta: gazdasági tekintetben nincs kétség aziránt, hogy Magyarország helyes utat választott. A magyar gazdaság fenntartható költségvetési pályára állítása végett megtett lépéseket "elismerik Európában, és elismeri Gordon Brown is", aki korábban tíz évig, brit pénzügyminiszterként vett részt az EU szakminisztereinek (ECOFIN) ülésein - tette hozzá Gyurcsány.

"Mindenhol ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak"

Az átalakítás nehezebb fele azonban mindig az, amikor a kialakult nagy rendszerekhez - felsőoktatás, egészségügy, állami adminisztráció - kell hozzányúlni. Bizonyos mértékig "mindenhol ugyanezekkel a kérdésekkel foglalkoznak ... mindenkinek ugyanezek miatt fáj a feje, nem Magyarországnak kell megreformálnia magát, hanem valamennyi európai országnak" - fogalmazott a miniszterelnök.

A hétfői kétoldalú tanácskozásról kiadott közös közleményben is szerepel, hogy a két fél megerősíti elkötelezettségét a szükséges reformok mellett, amelyek révén Európa képes lesz szembenézni a mindinkább globalizált gazdaság kihívásaival.

A dokumentum szerint a felek felszólítják a decemberben esedékes EU-csúcs részvevőit egy olyan "előretekintő, ambiciózus deklaráció" elfogadására, amely meghatározza az EU új elsődleges fontosságú feladatait a globalizációval kapcsolatban.

A közös közlemény szerint az EU-bővítés szorgalmazásával folytatni kell a reformok és a stabilitás támogatását "Európa szomszédságában", mivel a bővítés felvirágoztatta Európát, és biztonságot teremtett határain túl.