Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amerikai állampolgárságot kapnak az Afganisztánban harcoló külföldiek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amerikai állampolgárságot kapott hétfőn hatvan külföldi katona az amerikai haderő egy afganisztáni támaszpontján. David Rodriguez vezérőrnagy, az amerikai erők parancsnoka a Bagramban tartott ceremónián kijelentette: az állampolgárság megadásával lehet a legjobban elismerni azt az áldozatot, amelyet a kubai, etiópiai, vietnami és Fülöp-szigeteki születésű katonák hoznak az Egyesült Államokért, annak biztonságáért a terrorizmus ellen vívott harcban.

Az amerikai hadsereg kötelékében teljesített szolgálatnak nem előfeltétele az amerikai állampolgárság. Ám a fegyveres erők kötelékébe való belépés is előmozdítja, hogy külföldiek elnyerhessék az állampolgárságot - közölte Chris Belcher katonai szóvivő.

Megerősítette ezt Christopher Dell, a kabuli amerikai katonai misszió helyettes vezetője is, amikor a bagrami ünnepségen kijelentette: a 60 katona afganisztáni jelenléte "a lehető legfényesebb bizonyítéka annak, hogy megfelelnek az állampolgárság" követelményének.

Dell felidézte John Shalikashvili példáját, aki 16 éves korában érkezett Grúziából az Egyesült Államokba, egyszerű közkatonaként csatlakozott a hadsereghez, s végül négycsillagos tábornokként az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke lett.

2002 óta több mint húszezer külföldi katona nyerte el az amerikai állampolgárságot - közölte Rodriguez.