Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy hónap múlva oldják fel a szükségállapotot Pakisztánban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy hónap múlva oldják fel a szükségállapotot Pakisztánban - közölte szombaton az ország főügyésze, Málik Mohamed Kajjúm egy magántelevízióban.

Szombaton elhagyta iszlámábádi otthonát Benazir Bhutto egykori pakisztáni kormányfő, akit pénteken a hatóságok házi őrizetben tartottak, hogy ne szólaljon fel egy, a szükségállapot ellen meghirdetett nagygyűlésen.

A rendőrség szombaton elbontotta azt a szögesdrótból hevenyészett kerítést, amivel lezárta a politikus otthonához vezető utcát, hogy Bhutto autókonvoja távozhasson.

Szemtanúk szerint egy másik helyszínen ugyanakkor a hatóság útját állta a politikusasszonynak. A rendőrök Iftikar Csaudri, a legfelsőbb bíróság korábbi elnökének házánál két teherautóval állták el az utat. A Musarraf elnökkel való szembenállás jelképének tekintett bírót a szükségállapot bevezetése után megfosztották tisztségétől és azóta házi őrizetben tartják.

Bhutto az épületnél összegyűlt újságírók előtt hangoztatta: nem bűn felkeresni a bírót, akit ő még mindig a legfelsőbb bíróság elnökének tekint.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök azzal indokolta a szükségállapot elrendelését, hogy ezzel segítse az iszlám szélsőségesek elleni harcot, akik számos területet tartanak ellenőrzésük alatt a pakisztáni-afgán határ közelében. Az intézkedés részeként az államfő felfüggesztette az alkotmányt és menesztette a bírók többségét, illetve azóta újakat nevezett ki helyükre. Más vélemények szerint ugyanakkor a rendkívüli intézkedés célpontja a pakisztáni világi ellenzék, a független bíróságok és a sajtó.