Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az interneten cserélnek tippeket az iskolai mészárosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az interneten tartják a kapcsolatot azok a fiatalok, akik példának tekintik az 1999-es columbine-i iskolai mészárlást. Köztük lehetett az a 18 éves finn fiú is, aki szerdán nyolc embert ölt meg.

A világhálón keresztül állt kapcsolatban egymással a 18 éves Pekka-Eric Auvinen, aki a finnországi Tuusula városában található Jokela Középiskolában ölt meg nyolc embert, és egy amerikai fiatal, aki szintén iskolai mészárlást akart végrehajtani.

A 14 éves philadelphiai diákot, Dillon Cossey-t a múlt hónapban vették őrizetbe, miután kiderült, hogy volt iskolájában mészárlásra készül. A fiú lőfegyvereket vásárolt, és tartott otthonában.

A finn rendőrség szóvivője szerint nem lehet véletlennek tekinteni, hogy a két fiatal az interneten kapcsolatban állt egymással.

A gyanú szerint a nyolc embert megölő finn diák és az amerikai fiú egy olyan internetes oldalon talált egymásra, amely az 1999-es columbine-i iskolai mészárlás elkövetőinek állított emléket. 1999. április 20-án, az Egyesült Államok-beli Columbine egyik középiskolájában két diák, Eric Harris és Dylan Klebold félautomata fegyverekkel és házilag gyártott bombákkal lemészárolta tizenkét diáktársát és egy tanárát, több száz tanulót pedig megsebesített.

"Észre kell vennünk a figyelmeztető jeleket. Probléma, ha egy fiatal támogatja az erőszakot, és azt tekinti megoldásnak" - mondta Tonni Karpela, egy finn biztonsági szakértő.

A 18 éves Pekka-Eric Auvinen nyolc embert megölt, 12-t pedig megsebesített gimnáziumában. A finn diák végül magával is végzett. A 18 éves fiú korábban a YouTube videómegosztón megígérte: vérfürdőt rendez iskolájában.