eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Martonyi János a magyar külpolitikát kritizálta

Magyarország nem híd az Európai Unió és Oroszország között, legfeljebb hídfő - mondta a magyar-orosz külpolitikáról szólva Martonyi János volt külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: a Lisszabonban elfogadott uniós reformszerződés tisztázza az EU világban betöltött szerepét

Nem nagyon lehet megállapítani, hogy milyen stratégia mentén szerveződik a magyar külpolitika, mik az elérni kívánt célok és mik a prioritásai. Ez igaz általánosságban is, de az Európai Unióval és Oroszországgal kapcsolatban különösen - mondta a Szabad Európa Központ elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Martonyi János úgy véli, hogy egy ország sikeres külpolitikájának - túl azon, hogy nemzeti egységre kell épülnie, nem szabad belpolitikai PR-célokat szolgálnia és folyamatosnak kell lennie - feltétele a világos vonalvezetés és a kiszámíthatóság.

A volt külügyminiszter szerint ezek a feltételek a jelenlegi magyar külpolitikában nincsenek meg, erre pedig példa a Nabucco és a Kék áramlat elnevezésű kőolajvezetékek kérdésének kezelése.

"Magyarország egyáltalában nem híd" Oroszország és az unió között, bár lehetett volna, valamikor a nyolcvanas évek közepén-végén, amikor még nem volt maga is a Nyugat része - jelentette ki a Szabad Európa Központ elnöke.

A helyes az lenne - véli Martonyi János -, ha Magyarország hídfő akarna lenni.

Szerepmeghatározás

Ahogyan az alkotmányszerződés, a Lisszabonban elfogadott reformszerződés is tisztázza: az Európai Unió csak azokat a hatásköröket gyakorolhatja, amelyeket a tagállamok ráruháznak, a többi kérdésről a nemzeti parlamentek döntenek - mondta Martonyi János.

Megnőtt tehát ezek szerepe, a volt külügyminiszter szerint arról persze lehet vitatkozni, hogy elégséges mértékben-e, ennek ellenére úgy érzi, hogy az unión belül meglévő demokráciadeficitet valamelyest sikerült enyhíteni.

Nagyon fontos szempont volt a reformszerződésben a hatékonyság növelése, ennek érdekében, különösen a bel- és igazságügyi együttműködés területén növelték azoknak a témáknak a körét, amelyekről csak minősített többséggel lehet dönteni - fűzte hozzá a Szabad Európa Központ elnöke.

Ugyancsak lényeges volt az Európai Unió világban betöltött szerepének megerősítése, hogy Európa tudja is képviselni azokat az értékeket, amelyekre az integráció épül - magyarázta Martonyi János.

A politikus úgy véli: egy sor olyan kérdésben, amelyek a laakeni csúcson meghatározott célokat kívánták megvalósítani, sikerült előrelépni.

Hanganyag: Mong Attila

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×