eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Félmillió dollárért hízelgett a kínaiaknak Tony Blair

Félmillió dollárt (86 millió forintot) kapott Tony Blair volt brit kormányfő egy három órás látogatásért az egyik kínai luxus ingatlanparkban. Milyen alapon - tette fel a felháborodott kérdést a kínai állami sajtó.

Blair kedden tekintette meg a Kanton tartománybeli Tongkuanban a lakóparkot, amelynek építtetője szponzorálta kínai látogatását. A volt brit kormányfő mindössze három órát töltött a lakóparkban - igaz, közben egy beszédet is elmondott.

Az árát viszont alaposa megkérte; a kínai sajtó úgy tudja, félmillió dollárt kapott a vizitért. A befektető ráadásul felajánlott neki egy 38 millió jüan (884,6 millió forint) értékű ingatlant is - írta a helyi lap mélységesen elítélő hangú tudósításában.

Az nem derült ki a tudósításból, Blair elfogadta-e a felajánlott villát, az viszont igen, hogy a félmilliós díj az adó kifizetése után 330 ezer dollárra csökken. Blair egyébként nem csak Kantonban keres egy kis zsebpénzt, hiszen útja során ellátogatott Pekingbe és Hongkongba is.

Blairt egyébként a jelek szerint nem hagyja hidegen, hogy a kínai sajtó egyre ellenségesebben kommentálja látogatását. Ennek tudják be az újságírók, hogy kitiltották őket az előadóteremből, ahol Blair beszédet mondott az üzleti fórumon; csak televízión keresztül hallgathatták a volt brit kormányfőt - az adás azonban megszakadt, amikor kérdéseket lehetett feltenni a vendégnek.

A kínai sajtó azt is Blair szemére veti, hogy tongkuani beszédében semmi újat nem mondott ezért a pénzért, csupa régi klisét ismételgetett, és hízelgett vendéglátóinak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×