eur:
395.4
usd:
372.22
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

"Az ország léte forog veszélyben"

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Grúzia egész területére. Így 15 napig korlátozzák a gyülekezéseket, valamint a tájékoztatás szabadságát, mivel csak az állami televízió sugározhat. Sigmond Árpád összefoglalója.

Puccsra hivatkozva rendelte el a rendkívüli állapotot Mihail Szaakasvili elnök Grúziában. Ennek értelmében 15 napra betiltották a tüntetéseket és csak az állami televízió sugározhat adást.

Idáig fajultak a múlt hét pénteken, Tbilisziben, a köztársaság fővárosában kezdett ellenzéki tüntetések, amelyeken Mihail Szaakasvili elnök távozását követelték.

A rendőrség napok óta harcol a város utcáin az ellenzéki tüntetőkkel, több-százan sérültek meg mind a tüntetők, mind a rendőrök oldalán.

A távirati iroda tudósítása szerint az államfő szerdán a nemzethez intézett beszédében Moszkvát és az orosz titkosszolgálatokat vádolta a tüntetések szervezésével, állítva, hogy erre bizonyítékai vannak, amelyeket közzé fog tenni.

Mihail Szaakasvili azt mondta, voltak információi arról, hogy ősszel külső erők ki akarják provokálni a helyzet destabilizálódását Grúziában.

"Most, amikor Abháziát és Dél-Oszétiát annektálták, és Oroszországból érkezett tábornokok vezetik, az erőszak és a tömeges összecsapások Grúziában azt jelentik, hogy az ország léte forog veszélyben" - jelentette ki, és közölte, hogy a grúz hatóságok több orosz diplomatát nemkívánatos személynek nyilvánítottak.

A moszkvai külügyminisztérium felelőtlen provokációnak minősítette a grúz vádaskodásokat, s jelezte, hogy megfelelő választ ad majd ezekre. Mindeközben Tbilisziben kommandósok foglalták el a független Imedi televíziót és leállt a Kavkaszija tévéállomás adása is.

Szerda estére egyedül a Rusztavi 2 tévé közvetített az események helyszínéről. Az adás szerint őrizetbe vettek két ellenzéki vezetőt, és az Imedi tévé vezetőjét. A tévéállomás munkatársai nevében magyarázatot követelt a hatóságoktól az Imedi körül történtekre.

Közben fokozódik az aggodalom Örményországban is, főleg a Grúziából kiszakadt Abháziában és Dél-Oszétiában. Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök kijelentette: attól tart, hogy a grúz elnök kész a helyzet kiélezésére Dél-Oszétiában és Abháziában, hogy elterelje a figyelmet a tbiliszi eseményekről. Abháziában több pontjáról pedig csapatokat vezényeltek a grúz határra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×