eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Háromnapos gyász Afganisztánban

Afganisztánban háromnapos gyászt hirdetett a keddi merénylet áldozatainak emlékére Hamid Karzai elnök. Az ország északi részében fekvő Puli Humri városban történt robbanásban 40 ember veszítette életét.

Az északi Baglán tartományban végrehajtott keddi robbantásban az eddigi hírek szerint 40 ember, köztük hat parlamenti képviselő halt meg.

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy Puli Humri város cukorgyárában öngyilkos merénylet vagy robbantás történt.

Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint az adatok arra utalnak, hogy egy öngyilkos támadó közelítette meg gyalogosan a kabuli parlament képviselőinek csoportját, és testére erősített robbanószerkezetet akkor hozta működésbe, amikor a politikusok éppen belépni készültek a gyárkapun.

A detonációnak nincs magyar sérültje. Tölli István, a Baglán tartományi magyar újjáépítési csoport politikai tanácsadója azt mondta: a támadás helyszíne 15-20 kilométerre van a magyar bázistól.

Az országban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló tálib felkelők követik el a merényletek többségét, a szélsőséges iszlamisták egyik szóvivője azonban most cáfolta, hogy híveik állnának a tegnapi támadás hátterében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×