eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Amerikai aggodalom a pakisztáni atomtöltetek miatt

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának műveleti igazgatója aggódik a pakisztáni atomfegyverzet biztonságáért.

Carter Ham kijelentette, hogy "ha egy nukleáris fegyverekkel bíró országban olyan helyzet alakul ki, mint most Pakisztánban, az nyilvánvalóan komoly aggodalomra ad okot". Hangsúlyozta: az Egyesült Államok nagyon odafigyel a dologra.

Katonai szakértők szerint 30-80 bombából és robbanófejből állhat a dél-ázsiai ország nukleáris arzenálja.

Amerikai külpolitikai szakértők - kutatóintézetek munkatársai, volt külügyi dolgozók - körében felmérést végeztek a minap arról, hogy megítélésük szerint mely országokból kerülhet atomtechnológia terroristák kezébe, és túlnyomó többségük Pakisztánt említette első helyen.

A Bush-kormány által ilyen szempontból legveszélyesebbnek tartott Irán csak a negyedik helyre került e felmérésben.

John Negroponte amerikai külügyminiszter-helyettes szerint Pervez Musarraf pakisztáni államfő nélkülözhetetlen szövetséges az Egyesült Államok számára a terrorizmus elleni háborúban.

A Pakisztánnal való partnerségnek e téren nincs alternatívája - hangsúlyozta a képviselőház külügyi bizottságában tartott meghallgatásán, hozzátéve azonban, hogy az amerikai kormány nagyon helyteleníti a Musarraf által kihirdetett pakisztáni rendkívüli állapotot.

Megfigyelők szerint George Bush amerikai elnök kormányának reagálása a pakisztáni válságra meglehetősen enyhe volt, különösen azzal az éles és fenyegető magatartással összehasonlítva, amelyet a mianmari katonai rendszerrel szemben tanúsított szeptemberben, amikor a burmai junta vérbe fojtotta a demokráciát követelő mianmari tüntetéseket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×