eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma

Fontosabb a pénz, mint a gyermek

A kínai fiatalok már nem vágynak nagy családra. A távol-keleti országban a városokban lakó, gyermekvállalási korban lévő fiatalok jó része egykeként nőtt fel, és meg is tartaná ezt a családmodellt.

Pekingben azoknak az embereknek a nagy része, akik egykeként nőttek fel, maga sem akar egynél több gyermeket nevelni. Ez még azokra is jellemző, akik a jogszabályok szerint több gyermeket is vállalhatnának.

Kínában az 1970-es években vezették be a városokban a túlnépesedés megakadályozására, hogy a házaspárok csak egy gyermeket vállalhatnak. Ennek köszönhetően csak Pekingben jelenleg 2 millió olyan ember él, aki egykeként nőtt fel.

Egy kutatás során most több mint 1100 embert kérdeztek meg a 20 és a 34 év közötti egykék közül. A válaszadóknak mindössze a 24 százaléka mondta azt, hogy két gyermeket szeretne.

Csaknem ugyanennyien válaszolták azt, hogy számukra fontosabb a jövedelmük a megkétszerezése, mint a gyermekvállalás.

Az iskolázottabbak vállalnának több gyermeket

Iskolai végzettség szerint megosztva a megkérdezetteket, kiderült, hogy Kínában inkább az iskolázottak szeretnének több gyermeket. Míg az általános iskolát végzettek átlagosan 1,1 gyermeket vállalnának, addig a főiskolát végzettek között az átlag 1,3, az egyetemet végzetteknél vagy magasabb képzettségűeknél pedig 1,5. Mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy a képzettebbek nagyobb anyagi biztonságban érezhetik magukat.

A távol-keleti országban Pekingben a legalacsonyabb a születési ráta, az elmúlt 20 év átlagában családonként átlagosan 1,3 gyermek születik. Mindez azonban a társadalom elöregedését is maga után vonja.

A felmérésből az is kiderül, hogy a gyermekvállalási kedv leginkább a jövedelemtől függ, valamint a gyermekellátási lehetőségektől és a lakáshelyzettől.

Kínában a legtöbb nagyvárosban a halálozások száma meghaladja a születésekét.

Sanghajban már több mint tíz éve kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak. Az egykeként felnőtt fiataloknak pedig kevesebb mint 30 százaléka akar egynél több gyermeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×