Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez a harc lesz a végső

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A klímaváltozás elleni közdelemnek olyan intenzitásúnak kell lenni, mint amit egy esetleges III. világháborúban fejtenénk ki - figyelmeztetett környezetvédelmi ügynökség vezetője, aki szerint a globális felmelegedés hatása is éppolyan katasztrofális lesz az emberiségre nézve, mint amilyennel egy világháború lenne.

Az eddigi tettek nem elégségesek. A környezeti változás ezért biztonsági, migrációs, politikai és gazdasági problémákat is szül a környezeti károk mellett - ezt már a brit környezetvédelmi miniszter mondta azon a konferencián, amelyet, mint minden évben, idén is megrendeztek Londonban a klímaváltozás hatásairól.

Emellett romolhat a talaj minősége és a tengerszint emelkedésével a tengerpartok eróziója is felgyorsulhat. Mindezek következtében a globális felmelegedés és hatásai elleni harc a legnagyobb küzdelem lesz az emberiség történetében.

A megoldás a résztvevők szerint az lehet, hogy sokkal jobban kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, különben az emberiség egyes csoportjai már nem az ideológiai különbözőségek miatt fognak harcolni egymással, hanem a vízért.

A jövőben pedig nem a háborúk elől menekülő embereknek kell ellátást nyújtani, hanem azoknak, akik a víz hiánya miatt hagyták el a hazájukat.

Miközben azonban a kiotói egyezményt, azaz a károsanyag-kibocsátás csökkentésének vállalását máig nem írták alá a legnagyobb kibocsátó országok, például az Egyesült Államok, a konferencia tagjai fontosnak tartják azt is, hogy az egyes emberek megtegyék a szükséges lépéseket a katasztrófa hatásainak csökkentése érdekében.

Például azzal, hogy lakásaikban lecserélik a hagyományos izzókat energiatakarékosra, és ahelyett, hogy autóba ülnének, inkább többet használják a tömegközlekedési eszközöket vagy a lábukat.