Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törvénybe iktatják a kétanyás családmodellt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy készülő törvénymódosítás szerint Nagy-Britanniában jogi értelemben egy leszbikus kapcsolat mindkét tagja szülőnek számít, ha a gyermeknek egyikük adott életet.

A történelmi jelentőségű lépést II. Erzsébet királynő jelenti be jövő heti beszédében. Ha az értesülések helytállóak, a jövőben a törvény elismeri a kétanyás családmodellt, a spermadonor ugyanakkor nem tarthat igényt az apaságra.

Ha a leszbikus kapcsolat egyik tagja a gyermek anyja - vagyis nem örökbe fogadásról van szó -, még akkor is mindketten anyának nevezhetik magukat, ha nem élnek regisztrált élettársi kapcsolatban.

A tervezet ugyanakkor nem vonatkozik a homoszexuális párokra, amelyeknél az egyik férfi az apa, a gyermeket pedig egy béranya hordja ki.

"Nem csereszabatos"

Az elképzelést ugyanakkor több családjogi aktivista is kifogásolta. Norman Wells, a Family Education Trust nevű szervezet munkatársa szerint ez egy veszélyes kísérlet a gyermekek és az egész társadalom számára, egy családban nem lehet tetszés szerint cserélgetni a férfi és nő tagokat.

Anthony Cole, az orvosetikai szövetség elnöke hangsúlyozta: erős bizonyítékok támasztják alá, hogy a gyermekeknek, különösen a fiúknak szükségük van egy férfira a családban.

A törvénytervezet egy másik rendelkezése szerint a sperma- vagy petesejtdonortól származó gyermekeknek joguk lesz információt kapni a biológiai testvéreikről.