eur:
394.21
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Botrány a bevándorlási cikk miatt

Belpolitikai botrányt kavart Nagy-Britanniában egy konzervatív képviselőjelölt, aki újságcikkében a jelenlegi helyzet által igazoltnak nevezte Enoch Powell egykori vezető tory politikus négy évtizeddel ezelőtti kijelentéseit a bevándorlás veszélyeiről.

Powell, aki annak idején az Edward Heath vezette konzervatív árnyékkormány védelmi szóvivője volt, 1968-ban, Birminghamben, egy tory gyűlésen "vértől habzó folyókat" vizionált arra az esetre, ha folytatódik a "féktelen" bevándorlás, és sürgette az egykori brit gyarmatokról érkezők hazatoloncolását. Powell beszédét még a Konzervatív Párt vezetése is visszautasította, és a politikust száműzték tory árnyékkormányból.

Nigel Hastilow, aki a következő választáson a Konzervatív Párt jelöltjeként készül indulni az egyik fontos észak-angliai választókörzetben, most egy helyi lapban írt cikkében úgy vélte, hogy Enoch Powellnek "igaza volt", és a bevándorlás "valóban drámai módon" változtatta meg Nagy-Britanniát, ahogy azt Powell annak idején megjósolta.

Hastilow állásfoglalását vasárnap sorra ítélték el még vezető tory tisztviselők is, jóllehet a Konzervatív Párt folyamatosan és súlyosan bírálja a jelenlegi munkáspárti kormány bevándorlási politikáját.

David Davis, a konzervatív árnyékkormány belügyminiszter-jelöltje "rendkívül szerencsétlennek" nevezte a képviselőjelölt kijelentéseit, George Osborne pénzügyminiszter-jelölt pedig azt mondta: Hastilow figyelmét fel fogják hívni arra, hogy minden pártnak "nagyon óvatos nyelvezetet kell használnia a bevándorolás ügyében".

Hastilow azonban a The Observernek, a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lapnak kijelentette: nézetei egybeesnek a párt hivatalos politikájával. Hozzátette: az "ellenőrzés nélküli" bevándorlás nagy károkat fog okozni az országnak.

A bevándorolás kérdése évek óta központi téma és súlyos viták forrása a brit belpolitikában, és ez csak fokozódott azóta, hogy a kormány a 2004-es EU-bővítés után - lemondva a csatlakozási szerződés biztosította átmeneti korlátozásokról - azonnal megnyitotta a brit munkapiacot a kelet-európai uniós tagállamok munkavállalói előtt.

A brit kormány annak idején arra számított, hogy évente legfeljebb 5-13 ezer tartósan letelepülő munkavállaló érkezik Kelet-Európából. A legutóbbi hivatalos adatok szerint azonban az eddig nyilvántartásba vett kelet-európai EU-munkavállalók száma meghaladja a 600 ezret.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×