eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Az amerikaiak irányváltást várnak Bush távozása után

Az amerikaiak túlnyomó többsége irányváltást vár a 2008-as választások után - derült ki az ABC televízió vasárnap ismertetett felméréséből.

Egy évvel a jövő novemberi elnökválasztás előtt a közvélemény leginkább a népszerűtlen iraki háború, a gazdaság lehangoló állapota, valamint a kiábrándító washingtoni politikai légkör miatt kíván új vezetőt a Fehér Házba.

Az ABC és The Washington Post közös kutatásának eredménye szerint a megkérdezettek alig 24 százaléka érzi úgy, hogy az ország helyes irányban halad. A válaszolók háromnegyede borúlátó, új célokról és tervekről akar hallani George Bush elnök távozása után.

Az ellenzéki Demokrata Párt szavazóinak döntő hányada új elnöki politikára vágyik, a függetlenek 75 százaléka is így érez, és már a republikánusok fele is kiábrándult Bush elnökből.

A közvélemény negatív ítéletében a legnagyobb szerepet az "értelmetlen" iraki háború játssza, és egyre többen vélik úgy, hogy a gazdaság leszálló ágba került.

Tízből hatan nem látják célját az iraki katonai műveleteknek, és a válaszadók csaknem kétharmada szerint gyengélkedik az amerikai gazdaság. Tízből heten félnek attól, hogy jövőre recesszió következik be.

A közvélemény-kutatás szerint az elnökségre pályázó politikusok közül országos szinten egyik sem élvez 51 százalék feletti támogatottságot.

Hillary Clinton szenátor egyértelműen vezeti a demokrata aspiránsok táborát, a republikánus Rudolph Giuliani volt New York-i polgármesterrel vagy John McCain szenátorral szemben azonban csekély az előnye.

A lakosság 35 százaléka ráadásul makacs ellenszenvet táplál a volt first ladyvel szemben, a személyét elutasítók tábora minden más pályázóénál nagyobb.

Ami a pártok népszerűségét illeti, a kormányzó republikánusok támogatottsága 1998 óta a legalacsonyabb szinten van. Az ország politikai megosztottságára jellemző, hogy ennek ellenére a lakosság 40 százaléka azt látná szívesen, ha 2008-ban újra a Republikánus Párt szerezné meg a hatalmat.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×