Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az amerikaiak irányváltást várnak Bush távozása után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikaiak túlnyomó többsége irányváltást vár a 2008-as választások után - derült ki az ABC televízió vasárnap ismertetett felméréséből.

Egy évvel a jövő novemberi elnökválasztás előtt a közvélemény leginkább a népszerűtlen iraki háború, a gazdaság lehangoló állapota, valamint a kiábrándító washingtoni politikai légkör miatt kíván új vezetőt a Fehér Házba.

Az ABC és The Washington Post közös kutatásának eredménye szerint a megkérdezettek alig 24 százaléka érzi úgy, hogy az ország helyes irányban halad. A válaszolók háromnegyede borúlátó, új célokról és tervekről akar hallani George Bush elnök távozása után.

Az ellenzéki Demokrata Párt szavazóinak döntő hányada új elnöki politikára vágyik, a függetlenek 75 százaléka is így érez, és már a republikánusok fele is kiábrándult Bush elnökből.

A közvélemény negatív ítéletében a legnagyobb szerepet az "értelmetlen" iraki háború játssza, és egyre többen vélik úgy, hogy a gazdaság leszálló ágba került.

Tízből hatan nem látják célját az iraki katonai műveleteknek, és a válaszadók csaknem kétharmada szerint gyengélkedik az amerikai gazdaság. Tízből heten félnek attól, hogy jövőre recesszió következik be.

A közvélemény-kutatás szerint az elnökségre pályázó politikusok közül országos szinten egyik sem élvez 51 százalék feletti támogatottságot.

Hillary Clinton szenátor egyértelműen vezeti a demokrata aspiránsok táborát, a republikánus Rudolph Giuliani volt New York-i polgármesterrel vagy John McCain szenátorral szemben azonban csekély az előnye.

A lakosság 35 százaléka ráadásul makacs ellenszenvet táplál a volt first ladyvel szemben, a személyét elutasítók tábora minden más pályázóénál nagyobb.

Ami a pártok népszerűségét illeti, a kormányzó republikánusok támogatottsága 1998 óta a legalacsonyabb szinten van. Az ország politikai megosztottságára jellemző, hogy ennek ellenére a lakosság 40 százaléka azt látná szívesen, ha 2008-ban újra a Republikánus Párt szerezné meg a hatalmat.