Nyomoznak a magyarok elleni támadás ügyében

InfoRádió / MTI
2007. november 3. 17:04
Afganisztánban három-négy embert keres a rendőrség a Puli-Humriban lévő magyar tábor elleni támadás ügyében. Erről a bázis parancsnoka számolt be.

Rózsa Tibor elmondta: a fegyveresek öt rakétát akartak elindítani, de ezek közül három meghibásodott.

A bázisparancsnok hozzátette: a helyi rendőrség közlése szerint nem lehet tudni, mi volt a támadók célpontja; a rakéták a magyar tábor felett átrepülve, a kerítéstől egy kilométerre csapódtak be. Az ezredes emlékeztetett arra, hogy a közelben van egy cementgyár és néhány kormányzati épület is.

A megtalált lövedékek orosz BM1-es rakéták, vagy annak kínai másolatai voltak. Ezeket általában sorozatlövőből, időzítő berendezéssel indítják, hatótávolságuk több mint nyolc kilométer. Becsapódáskor a szétrepülő repeszek 40-50 méteren belül mindent elpusztítanak.

A támadók nem professzionális eszközöket használtak az indításra, hanem kövekkel támasztották alá a rakétákat. Az indításnál ugyanakkor időzítőt használtak, nem pedig azt az afganisztáni támadásoknál gyakran alkalmazott megoldást, hogy a rakétákat a rájuk locsolt gázolajjal gyújtják meg - mondták a tábor tűzszerészei.

A támadás akkor történt, amikor Afganisztánban tartózkodott Szekeres Imre honvédelmi és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter is. Magyarország mintegy 200 katonával tavaly vette át a több mint az északi Baglán tartomány újjáépítési csoportjának vezetését Hollandiától.