Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lezárták a Magas-Tátra hegyi útjait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
November elsejétől lezárták a Magas-Tátrában a hegyi menedékházak fölött vezető hegyi turistautakat. A szlovák hatóságok elsősorban biztonsági okok miatt döntöttek így.

A látogatási tilalom november elsejétől június 15-ig tart. A magaslati turistaösvények lezárásanak elsősorban biztonsági okai vannak, a kétezer méter tengerszint fölötti magasságban télen veszélyes a túrázás, az utakat általában vastag hóréteg fedi.

A másik ok az állatvilág, főleg a tátrai zergék és a medvék téli nyugalmának biztositása.

A rendelet alól csupán a magaslati hegyi menházakhoz vezető ösvények jelentenek kivételt, a menházak többsége a téli hónapokban is üzemel, igaz látogatásuk jó erőnlétet és téli felszerelést igényel. A tilalom megszegése súlyos pénzbírsággal jár.

Míg tavaly ilyenkor már alacsonyabban fekvő tátrai síközpontokban is leeesett az első hó, az idén erre még várni kell. A Csorba tónál a tervek szerint november végétől helyezik üzembe a felvonókat, feltéve ha lesz elég hó.

Jó hír a téli sportok kedvelőinek, hogy a nyári fejlesztések ellenére a síbérletek ára nem változik. A legtöbb helyen a nyáron korszerűsítették a sífelvonókat, és új, nagy teljesítményű hóágyukat létesítettek.

Tavaly a szokatlanul meleg tél miatt az alacsonyabban fekvő síközpontokban érezhetően visszaesett a látogatottság, az idegenforgalmi szakemberek azt remélik, hogy az idén a tél kegyesebb lesz a téli sportok kedvelőihez.