Megúszhatják a gyerekgyilkosok

InfoRádió / MTI
2007. október 30. 06:37
Hírügynökségi értesülés szerint az amerikai külügyminisztérium bűnvádi eljárás alóli mentességet ígért az Irakban működő amerikai Blackwater biztonsági magáncég munkatársainak.

Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy a történtek tisztázására indított vizsgálat tart, de a mentességnyújtás miatt hónapokba telhet, mire vádat emelhetnek az érintettek ellen.

Korábban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter azt mondta: figyelembe veszik az Irakban működő amerikai biztonsági magánvállatok tevékenységéről készült tanulmány ajánlásait.

A dokumentum szerint egyértelműbben kell megfogalmazni a cégek tagjainak toborzására és a fegyverhasználatra vonatkozó szabályokat, és lehetővé kell tenni, hogy az ilyen vállalatok elszámoltathatók legyenek amerikai bíróságok előtt.

A Blackwater biztonsági őrei szeptemberben egy lövöldözés során megöltek 17 iraki civilt, köztük több gyereket. Az eset felháborította az Iraki kormányt és közéletet is.

A bagdadi kormány a történtek után megsemmisítette az országban működő külföldi biztonsági cégeknek az arab állam joghatósága alóli mentességéről szóló határozatot.