Kényszermunkára is ítélhetik a gyermekrablással vádolt nyugatiakat

Infostart
2007. október 30. 16:28
Csádban tizehat nyugat-európai állampolgár ellen emeltek vádat 103 helyi gyermek tervezett külföldre szállításával kapcsolatban. Az érintett francia segélyügynökség alkalmazottai azt mondták, hogy a darfúri konfliktus árváit akarták külföldön elhelyezni. Egyes francia családok ugyanakkor komoly pénzeket fizettek az ügynökségnek abban a hitben, hogy örökbefogadhatják a gyerekeket.

A Zoé bárkája nevű segélyszervezet francia alkalmazottait, francia újságírókat, egy chartergép spanyol személyzetét és belga pilótáját, valamint két csádit csütörtökön vettek őrizetbe, amikor 103 gyereket akartak kivinni az országból.

A jótékonysági szervezet tagjai azt állították, hogy a gyerekek a szomszédos Szudánból származnak, és a darfúri konfliktus árvái.

A gondjukat viselő ENSZ-alkalmazottak szerint azonban valójában csádi falvakból származnak.

Akár húsz év kényszermunka

Egy csádi ügyész azt mondta, hogy a nyugat-európaiak öt és húsz év közötti kényszermunkára számíthatnak, ha bebizonyosodnak ellenük a vádak.

A franciákat gyerekrablási kísérlettel és csalással, a spanyolokat pedig bűnpártolással vádolják.

Párizs nem állt ki állampolgárai mellett

Nicolas Sarkozy francia elnök "jogsértőnek és elfogadhatatlannak" nevezte a Zoé bárkája szervezet tevékenységét.

Rachida Dati francia igazságügy-miniszter pedig megerősítette, hogy vizsgálatot indítottak állítólagos illegális örökbefogadási ügyek miatt. Hozzátette: egyelőre nem kérik állampolgáraik kiadatását.

Kérdőjelek a segélyszervezet szándékaival kapcsolatban

A Zoé bárkája - amelynek elnöke is az őrizetbe vettek között van - azt tervezte, hogy a 3 és 10 év közötti gyerekeket nevelőszülőknél helyezi el.

Ezek az emberek több ezer eurót fizettek a szervezetnek, amely egy idő óta kerüli az "örökbefogadás" kifejezés használatát.

A csádi és szudáni törvények ugyanis tiltják a gyakorlatot. A francia külügyminiszztérium két hónapja figyelmeztetést adott ki a csoportról.

"Csokoládéval csábítottak magukhoz"

Az érintett gyerekek egy része azt állította, nem árva, és hogy a külföldiek keksszel és csokoládéval csábították magukhoz őket.

Idriss Deby csádi elnök az állítások hallatán dühösen azt mondta, hogy esetleg pedofileknek akarták eladni őket, vagy a szerveiket akarták kivenni.

Ime a megmentő Európa, amely leckéket akar adni más országoknak - mondta.

"Csak jót akartak"

Jack Lang francia ellenzéki képviselő és volt miniszter azonban úgy vélte, Csád politikai tőkét akar kovácsolni az ügyből, és jóhiszemű embereknek nevezte a segélymunkásokat.

Az őrizetben tartott nyugatiakat meglátogató újságírók azt mondták, hogy zaklatottnak és megtépázottnak tűntek. Az egyik francia pedig arra utaló mozdulatot tett, hogy megverték.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást