Internetes forradalomra vár a legszegényebb földrész

Infostart
2007. október 29. 13:37
Öt év múlva Afrika lakosainak harmada rendelkezzen szélessávú internetelérhetőséggel - ezt az ambiciózus célt tűzték ki technológiai vezetők egy ruandai konferencián.

Jelenleg igen szerény a világháló afrikai elterjedtsége, százból négyen használják az internetet, a szélessáv elterjedtsége pedig egy százalék alatti.

Ez utóbbi fejlesztését sürgették a legtöbben a ruandai fővárosban rendezett konferencián. A tanácskozáson részt vettek a Világbank, az Egészségügyi Világszervezet, az ENSZ és számos telekommunikációs cég képviselői, például az Intel elnöke, Craig Barrett.

A kigali konferencián felajánlásokat is gyűjtöttek, a telekommunikációs fejlesztéseket szolgáló alapba eddig mintegy 3 milliárd dollár érkezett.

A Nemzetközi Telekommunikációs Unió elnöke hangsúlyozta: igaz, hogy az internetet jelenleg kevesen használják Afrikában, de az utóbbi három évben a mobiltelefonok a világátlagnál kétszer gyorsabban terjedtek a kontinensen; és pozitívak az afrikai gazdaság mutatói is.

A ruandai telekommunikációs és energetikai miniszter kiemelte: nagyon fontos a megfelelő sávszélesség biztosítása, mert csak ez teszi lehetővé egyebek mellett a távgyógyítást és a távoktatást.

A Nemzetközi Telekommunikációs Unió adatai szerint 2005-ben 8 milliárd dollár értékben fektettek be az afrikai telekommunikációs hálózatok fejlesztésébe.