Gyermekcsempészet vagy jószolgálat?

InfoRádió / MTI
2007. október 29. 13:37
A francia elnök illegálisnak és elfogadhatatlannak minősítette a Zoé Bárkája nevű civil szervezet akcióját, amely állítólag örökbefogadás céljából kívánt 103 szudáni gyermeket Csádból Franciaországba szállítani.

A csádi hatóságok a francia humanitárius szervezet hat tagját, az akcióról tudósító három francia újságírót, valamint a spanyol légitársaság bérelt repülőgépének hét tagú spanyol személyzetét csütörtökön a dárfúri határ közelében vették őrizetbe.

A gyerekeket úgynevezett befogadó családok várták Franciaországban, akik 2800 és 6000 euró közötti összeget fizetettek a civil szervezetnek. Az UNICEF szerint az eddig kikérdezett gyerekek mind csádiak, és élnek a szüleik.

A csádi hatóságok eredetileg engedélyezték a Zoé bárkája akcióját, de a tervezett indulás előtt a repülőtéren megjelenő csádi elnök gyerekcsempészetnek minősítette azt.

Szerinte pedofilhálózatoknak kívánták a gyerekeket Európában eladni vagy pedig megölni őket és szerveiket értékesíteni. A csádi államfő a legszigorúbb szankciókat helyezte kilátásba a gyerekcsempészek ellen.