A nagy felmérés: mennyit érnek a képviselők?

Infostart
2007. október 28. 11:06
Nagy-Britanniában is téma a képviselők költségtérítése illetve munkájának értékelése. A Sunday Telegraph azt próbálta meg kideríteni, hogy melyik parlamenti képviselő "éri meg leginkább a pénzét", azaz ki dolgozik a legtöbbet a legkevesebb költségtérítés fejében.

Nagy-Britanniában is gyakori téma a parlamenti képviselők munkája és az azért felvett fizetés és költségtérítés. A tekintélyes Sunday Telegraph című lap arra vállalkozott, hogy listát készít a képviselőkről annak alapján, hogy mennyit dolgoznak és mekkora költségtérítést igényeltek az elmúlt évben.

"Senki sem szavaz helyettem"

A lista élén egy viszonylag névtelen konzervatív képviselő, Philip Hollobone áll, aki személyzet híján minden ügyét maga intézi, így költségei is jóval az átlag alattiak, miközben az átlagosnál jóval gyakrabban vesz részt a törvényhozás munkájában.

"Nagy jelentőséget tulajdonítok a törvényhozási munkában való részvételnek, a vitákhoz való hozzászólásnak és a szavazásnak. Ha nem szavazok a választópolgáraim nevében, akkor azt senki nem teszi meg helyettem" - jelentette ki a listás helyezésre reagálva Philip Hollobone.

Vicc az alsóház munkája?

A lista másik végén a kormánypárti Clare Short áll, aki meglehetősen ritkán vesz részt a vitákban és a szavazásokon, ugyanakkor több mint 100 ezer fontnyi (36 millió forintnyi) költségtérítést vett fel tavaly.

"Az Önök adatai nem veszik figyelembe a választókörzetben végzett hatalmas munkát. Azért nem veszek részt gyakrabban az alsóház munkájában, mert az egy viccé vált, mióta a képviselők pártjaik szavazógépeként működnek" - jelentette ki a korábban Tony Blair volt miniszterelnök egyik legnagyobb kritikusaként nevet szerzett Clare Short.A lista összeállításának apropója, hogy múlt héten meglehetősen éles vita bontakozott ki a képviselői költségtérítések kapcsán, amikor kiderült: a honanyák és honatyák tavaly összesen 87 millió fontot (31 milliárd 320 millió forintot) vettek fel költségtérítés címén, ami öt százalékos növekedés az előző évihez képest.

"Ez a lista semmissé teszi a képviselők magasabb forrásigényét és nagyobb költségtérítésre vonatkozó követelését, amit azzal indokolnak, hogy több pénzből jobb munkát tudnának végezni a választókörzetükben. Az embereknek egyszerűen csak rá kell pillantaniuk az ilyen listákra, mielőtt döntenek arról, kire szavazzanak" - mondta az egyik érdekvédelmi csoport, az Adófizetők Szövetsége vezetője, Matthew Elliot.

Részvétel és költségtérítés

A Sunday Telegraph listájának alapja a 640 brit alsóházi képviselő személyekre lebontott költségtérítési igénye és a munkában való részvételük, az általuk leadott szavazatok, a felszólalásuk és az írásban benyújtott kérdéseik száma.

A lap nem vette figyelembe a minisztereket és az ellenzéki vezetőket, akiket sokszor hivatalos teendőik szólítanak el a Parlamentből. Kimaradtak a házelnök és annak helyettesei is.

A brit képviselők utazásra, stábjuk tagjainak fizetésére, postai költségekre, irodai felszerelésre és lakásbérlésre kérhetnek és kaphatnak költségtérítést. Érdekesség, hogy bár a brit alsóháznak skót tagjai is vannak, a legrosszabbul teljesítő és legdrágább képviselők mindannyian a főváros 200 kilométeres körzetében élnek.

A brit képviselői alapfizetés évi 60.277 font (21 millió 700 ezer forint), természetesen a miniszterek és egyéb kormányzati tisztviselők többet vihetnek haza.A legjobbak...

1. Philip Hollobone, konzervatív
Az ellenzéki képviselő 2005-ben került a parlamentbe, ahol a viták gyakori résztvevője. Több egyéni kezdeményezése is volt, vitanapot kezdeményezett például a gyermekelhelyezésről és a fogászati közgyógyellátásról. A korábban katonaként dolgozó férfi minden papírmunkát egyedül végez.

2. Dennis Skinner, Munkáspárt
A választókörzete után csak "Bolsoveri Szörnyetegként" becézett képviselő határozott vitastílusáról és szinte szélsőbaloldali nézeteiről ismert. A korábban bányászként dolgozó Dennis Skinner tavaly a szavazások 94 százalékán részt vett, ami jóval meghaladja az átlagot.

3. Sir Nicholas Winterton, konzervatív
Egy valódi politikai veterán, akit képviselői munkája elismeréseként 2002-ben lovaggá is ütöttek. Több bizottság tagja, csak tavaly 138 vitában szólalt fel.

...és a legrosszabbak

1. Clare Short, Munkáspárt
Kevesen kritizálták saját pártján belül keményebben a volt kormányfőt, Tony Blairt, mint a volt nemzetközi fejlesztési ügyekért felelős államtitkár. Clare Short tavaly kilépett a Munkáspárt parlamenti frakciójából és függetlenként folytatta a munkát. Tavaly összesen hét vitában szólalt fel.

2. George Galloway, Tisztelet Párt
A skót képviselő elsősorban televíziós szereplései nyomán híresült el, látható volt például a hírességeket felvonultató Big Brotherben is. Parlamenti munkája ugyanakkor hagy némi kívánnivalót maga után: összesen az ülések 12 százalékán vett részt, ráadásul egy iraki segélybotrány kapcsán 18 napra fel is függesztették alsóházi tagságát.

3. Mark Oaten, Liberális Demokrata
Karrierje kezdetén a liberáldemokrata párt egyik ígéretes jövendőbeli csillaga és belügyi szóvivője volt, egészen addig, amíg egy bulvárlap nyilvánosságra nem hozta férfiprostituáltakhoz fűződő viszonyát. Már korábban bejelentette, hogy a következő választásokon nem indul. Tavaly mindössze négy vitában szólalt fel, viszont 141 ezer 435 font (közel 51 millió forint) költségtérítésre tartott igényt.