Összeomlás fenyegeti az egészségügyet Szlovákiában

Infostart
2007. október 26. 12:04
Összeomlás fenyegeti a szlovákiai egészségügyi ellátást - állítja a szlovák orvosi kamara. Az orvosok szakszervezete azonnali, legalább 30 százalékos béremelést követel.

Marian Kollár, a szlovák orvosok szakszervezetének elnöke szerint amennyiben nem sikerül megállítani az orvosok tömeges külföldi munkavállalását, rövidesen több kórházat be kell zárni.

Az orvosok elsősorban a magasabb bérek és a jobb munkafeltételek miatt vállalnak munkát külföldön, főleg Csehországban és több nyugat-európai országban.

A szlovákiai orvosok helyzetét alaposan megnehezítette a Munka törvénykönyvének módosítása, amely korlátozta a túlórák lehetőségét, és emiatt érezhetően csökkent az orvosok keresete.

Az orvosok szakszervezete aláírásgyűjtő kampányt indított, amelyben követeli a kormánytól a helyzet azonnali orvoslását, főleg az egészségügy finanszírozásának rendezését.

Az orvosok a többi között azt tervezik, hogy szigorúan betartják majd a Munka törvénykönyvének rendelkezéseit, nem vállalnak túlórákat, ami megoldhatatlan feladat elé állítja majd a kórházigazgatókat, hiszen nem tudják majd biztosítnai az állandó orvosi ügyeletet.

A szakemberek szerint már most legalább 2 ezer orvos hiányzik a szlovákiai kórházakból.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást