Ismét Kurt Beck a német szociáldemokraták elnöke

InfoRádió / MTI
2007. október 26. 16:41
Hatalmas többséggel ismét Kurt Becket választották meg pénteken a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökévé a párt hamburgi kongresszusán.

Az 58 éves politikusra - aki Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke is - a küldöttek 95,5 százaléka szavazott, egyben támogatásáról biztosítva a Beck által képviselt, a schröderi reformpolitika óvatos kiigazítását célzó törekvéseket. Az 508 érvényes szavazat közül 483 támogatta Beck elnökségét, míg 17 küldött ellene szavazott.

Kurt Beck 2006 májusa óta áll az SPD élén. Pártelnökként az egészségügyi okok miatt lemondásra kényszerült Matthias Platzecket váltotta fel. A párt tavaly májusi kongresszusán Beck a szavazatok 95 százalékát kapta, ami azt jelenti, hogy támogatottsága - ha csekély mértékben is - tovább növekedett.

Mindez annak fényében különösen jelentős, hogy a kongresszust megelőzően a szociáldemokratákat mind a reformok jövőjét, mind a szövetségi politikát, elsősorban a Baloldal pártjával való kapcsolattatást illetően éles viták osztották meg. A pénteki szavazás ugyanakkor azt bizonyította, hogy a küldöttek egységesen felsorakoztak a pártelnök mögött.

A kongresszust megnyitó beszédében egyébként a régi-új pártelnök a SPD szociális profiljának erősítése és a hagyományos értékek nagyobb hangsúlyozása mellett állt ki. Ennek jegyében bírálta a koalíciós partner (CDU/CSU) túlzottan "piacradikális" politikáját, a Baloldal pártjától erőteljesebb elhatárolódást sürgetett, saját pártját pedig nagyobb önbizalomra és összefogásra szólította fel.

Kurt Beck 1994 óta Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke, korábban inkább "vidéki", s kevésbé országos politikus hírében állt. A mostani szavazás azonban rácáfolt minderre, egyben valószínűsítette, hogy a 2009-ben esedékes parlamenti választásokon ő lesz az SPD kancellárjelöltje.

A kongresszus egyidejűleg három alelnököt választott, mégpedig Frank-Walter Steinmeier külügy- és Peer Steinbrück pénzügyminiszter személyében, míg a harmadik alelnök az SPD baloldali szárnyának egyik fő képviselője, Andrea Nahles lett.