Gyorsítja Brüsszel a jogtalan állami támogatások visszafizetését

InfoRádió / MTI
2007. október 26. 21:15
Megfenyegette az Európai Bizottság pénteken azokat a cégeket, amelyek brüsszeli értékelés szerint jogtalan állami támogatáshoz jutnak, hogy amennyiben azokat nem fizetik vissza gyorsan, nem juthatnak hozzá jogos pénzükhöz sem.

Az Európai Unió végrehajtó szerve a támogatások visszafizetését szeretné gyorsítani most kiadott javaslatával. A jogtalan dotációk visszatérítésének lassúsága ugyanis megítélése szerint veszélybe sodorja azt a törekvést, hogy a visszafizetés előírásával az unió visszaállítsa a verseny tisztaságát az adott szektorban.

A nem járó támogatást lassan visszakövetelő államok ugyancsak büntetéssel sújthatók. Az Európai Bíróság épp a napokban ítélte el Franciaországot, mert mintegy egymilliárd eurónyi támogatás visszaszedésével nem sietett kellőképpen.

Gyorsítja az Európai Bizottság a kartellügyek rendezését is. Pénteki kezdeményezése szerint amennyiben egy-egy kartell és a közte folyó ügyet közös megegyezéssel sikerül rendezni - azaz nem kell végigmenni a bonyolult uniós eljáráson -, az érintett cégek a előírtnál enyhébb büntetésre számíthatnak.

A bizottság a téma iránt érdeklődőket arra kérte, adjanak további javaslatokat, hogyan lehetne gyorsítani az említett eljárásokat.