Ankara gyors és határozott lépéseket vár Bagdadtól a kurd lázadók ellen

InfoRádió / MTI
2007. október 26. 21:24
Elégedetlen Törökország azokkal a javaslatokkal, amelyeket Bagdad képviselői fogalmaztak meg pénteken a kurd lázadók bázisainak felszámolására.

Török és iraki miniszterek Ankarában tartották meg az észak-iraki török katonai beavatkozás elkerülését célzó első - rövid - megbeszélésüket. Abdel-Kádir Mohammed Dzsászim Ubajdi iraki védelmi és Sirván al-Váili nemzetbiztonsági államminiszter másfél órán át tárgyalt Ali Babacan török külügyminiszterrel és Besir Atalay belügyminiszterrel.

A megbeszélés után megjelent török külügyi állásfoglalások Ankara elégedetlenségét tükrözték. A legfőbb kifogás az, hogy az iraki küldöttség alapvetőn hosszú távú elképzeléseket tett le a tárgyalóasztalra. A török külügyminisztérium közleményéből kiderül, hogy Törökország "gyors és határozott" lépéseket vár Iraktól a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szervezet elleni harcban, de a javaslatok között ilyenek nem szerepeltek.

Az iraki küldöttség a határvonal biztonságának megerősítése érdekében javasolta a török határnál található előretolt állások megerősítését. Ajánlotta továbbá a lázadók utánpótlási útvonalainak elvágását, mozgásuk korlátozását.

Cemil Cicek török miniszterelnök-helyettes szerint a török kormány átadott az iraki kormányküldöttségnek egy névsort, amelyen olyan PKK-fegyveresek neve szerepel, akiknek a kiadását Ankara elvárja az iraki hatóságoktól. Névtelenül nyilatkozó iraki tisztségviselők szerint a listán 153 PKK-tag neve szerepel.

A PKK gerillái észak-iraki támaszpontjaikat ugródeszkának használják Törökország elleni támadásokra. Ankara és Bagdad viszonya rendkívül kiéleződött, miután a török parlament október közepén felhatalmazást adott az ankarai kormánynak az észak-iraki PKK-bázisok elleni katonai hadműveletek elrendelésére. A gerillák vasárnap 12 török katonát megöltek, nyolcat foglyul ejtettek.

Az Egyesült Államok, Törökország szövetségese igyekszik visszatartani Ankarát az észak-iraki csapásoktól, mert attól tart, hogy ez destabilizálná a térséget. Yasar Büyükanit, a török hadsereg vezérkari főnöke pénteken közölte az NTV török televízióval: Ankara az észak-iraki invázió esetleges megindításáról csak Recep Tayyip Erdogan török kormányfő november 5-én esedékes washingtoni látogatása után dönt.