Újabb kurd-török összecsapás

InfoRádió / MTI
2007. október 25. 11:32
Törökország türelme fogytán van az iraki határvidéken ismétlődő kurd behatolásokkal kapcsolatban - jelentette ki csütörtökön Abdullah Gül. A török államfő egy ankarai gazdasági értekezleten leszögezte: Ankara eltökélt szándéka, hogy megtesz minden szükséges lépést ennek a fenyegetésnek a felszámolására. Közben a török haderő közölte, hogy a török erők újabb kurd gerillatámadást vertek vissza.

Törökország iraki határa mellett kurd fegyveresek támadták meg a török csendőrség egyik őrhelyét. Biztonsági források szerint a török hadsereg harckocsikkal és tüzérséggel visszaverte a támadást.

Török közlés szerint a mintegy 40 kurd fegyveres visszavonult iraki területre. Esetleges áldozatokról és sérültekről nem érkeztek hírek.

Szerdán kurd szakadár célpontokat bombázott a török légierő Irakban, előzőleg pedig a török gyalogság is végrehajtott egy rajtaütést a Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei ellen.

Törökország a légierejét is bevetette szerdán az észak-iraki hegyekben rejtőző törökországi kurd szakadárok ellen: harci repülőgépek és helikopterek támadtak célpontokat a határvidéken - jelentette az Anadolu török hírügynökség.

A bombákkal megrakott F-16-os gépek Diyarbakir környékéről szálltak fel - közölték helyi források. Előzőleg a török gyalogság is végrehajtott egy rajtaütést a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen. Az esetleges halottakról még nem tudni.

A török helikopterek már vasárnap is támadást indítottak a feltételezett kurd lázadók ellen; akkor a török hadsereg amerikai gyártmányú Cobra és Super Cobra harci helikoptereket vetett be, amelyek majdnem öt kilométer mélységben behatoltak iraki területre, de visszatértek a bázisukra, miután a lázadók a határ közelében rajtaütöttek a török hadsereg egységein, és 12 katonát megöltek.