Kegyelmet kapott Estrada volt Fülöp-szigeteki elnök

InfoRádió / MTI
2007. október 25. 14:34
Kegyelemben részesítette Gloria Macapagal Arroyo Fülöp-szigeteki államfő csütörtökön Joseph Estradát, a szigetország életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt előző elnökét.

A hatalomból népfelkeléssel eltávolított, hetvenéves Estradát a hat és fél éve húzódó per eredményeképpen szeptember 12-én ítélték el sikkasztás címén. Az amnesztia gyakorlására jogi szempontból azután nyílt lehetőség, hogy Estrada ügyvédei hétfőn visszavonták fellebbezésüket.

Arroyo elnök asszony kormányának azzal a politikájával indokolta csütörtöki döntését, hogy minden, hetvenedik évét betöltött elítélt kegyelmet kap, valamint azzal, hogy Estrada hat és fél évig tartó pere alatt mindvégig őrizetben volt, és nyilvánosan ígéretet tett arra, hogy nem fog közhivatalt vállalni.

Az amnesztia jogi hatásaként Estrada a jövőben korlátozás nélkül gyakorolhatja polgári és politikai jogait. A per során elkobzott házat és több mint 15,5 millió dolláros bankszámlát azonban továbbra is zár alatt tartják.

A jelenleg 70 éves, valaha népszerű filmszínész Estrada az ítélet szerint 80 millió dollárnak megfelelő közpénzt sikkasztott el elnökségének 30 hónapja alatt. Hatalmát 2001 januárjában a szigetország hadserege által is támogatott népfelkelés döntötte meg.

A szegény sorsúak között továbbra is népszerű, "ellenzéki ikonnak" tekintett Estrada a börtönből is gyakran bírálta Arroyót.