Stalin González nem az elnök embere

InfoRádió / MTI
2007. október 24. 07:56
Több ezer egyetemi diák csapott össze a rendőrökkel és a kormányt támogatókkal a venezuelai fővárosban, Caracasban tartott tüntetésen, amelyen azt követelték, hogy tartsák tiszteletben a polgárjogokat a készülő alkotmánymódosításban.

A rendőrség könnygázgránátokkal próbálta meg feloszlatni a tömeget azt követően, hogy a törvényhozás épületénél verekedés robbant ki a diákok és Hugo Chávez államfő hívei között.

Újságírók szerint a tiltakozók száma elérte a húszezret, míg a Chávez-párti honatyák szerint sokkal kevesebben voltak.

A diákok a hatóságokat azzal vádolták meg, hogy útját állták menetüknek mielőtt elérték volna a parlamentet, miközben az államfő híveinek minden korlátozás nélkül engedélyezik az utcai megmozdulásokat.

Õrizetbe vételekről, súlyosabb sebesülésekről nem érkeztek jelentések. Stalin González diákvezér szerint ugyanakkor legalább öt tüntető könnyebben megsérült a szembenálló felek palack- és kődobálásában.

A törvényhozásban az államfő többségben lévő szövetségesei az elkövetkező napokban mintegy 67 ponton kívánják módosítani alkotmányt.

A változtatással a kormány ellenőrzése alá vonhatná a nemzeti bankot, hatról hétre növekedne az elnöki mandátum ideje, miközben lehetővé válna, hogy Chávez 2012-ben újra elnöknek jelöltesse magát.

A változtatásokról december másodikán népszavazást tartanak a latin-amerikai országban.