Megalázott betegek, elképesztő mocsok a közkórházban

Infostart
2007. október 24. 20:30
Egy nyugdíjas brit professzort annyira felháborítottak az egyik walesi közkórházban tapasztalt állapotok, hogy dossziét állított össze, majd egészségügyi vezetőknek és politikusoknak elküldte a leírtakat. Clare Wenger szerint tűrhetetlen volt a higiéniai helyzet, az idős betegeket pedig megalázták az orvosok és az ápolók.

A 71 éves Clare Wenger a walesi Bodelwyddan Ysbyty Glan Clwyd nevű kórházába került be, ám annyira felháborították az ott tapasztaltak, hogy saját felelősségére idő előtt távozott.

A nyugdíjas professzornő négyezer szavas jelentésében elsősorban a tisztaság hiányát kifogásolta. Clare Wenger szerint a WC-ben vizeletben úszott a padló, az ülőkét pedig többször le kellett tisztítania, hogy rá tudjon ülni.

A hölgy szerint a nővérek és az orvosok letegezték az idősebb betegeket, egy éjszaka pedig nem adtak neki plusz takarót, bár nagyon fázott.

A bélproblémákkal kórházba került Clare Wengert vegyes kórteremben helyezték el. A nyugdíjas professzor azt is sérelmezte, hogy azalatt kellett székletmintát produkálnia, miközben a többi beteg és a látogatók is a kórteremben voltak.

"Nem hiszem, hogy ezen bárkinek is keresztül kellene mennie. A méltóság teljes hiányát éltem át. Régen olyan büszkék voltunk az egészségügyi rendszerünkre, így amikor az ember kórházba megy, magas színvonalú ellátást várna el. Egyike vagyunk a világ leggazdagabb országainak. Miért kell az egészségügyünknek ilyennek lennie?" - tette fel a kérdést Clare Wenger.

A hölgy a dossziét megküldte a walesi nemzetgyűlés tagjainak, a kórháznak és a területileg illetékes társadalombiztosítási központnak is. Utóbbiak közleményben reagáltak a leírtakra, hangsúlyozva: sajnálják, hogy nem sikerült megfelelniük a professzor elvárásainak és megígérték, hogy a kórházi részleg következő, karácsony előtt esedékes nagyobb felújításakor figyelembe veszik a panaszait."Nagyon szomorúan hallgattam Wenger professzor történetét. Tisztában vagyok vele, hogy milyen nehéz a betegeket úgy ápolni, hogy megőrizhessék méltóságukat. A kórteremmel kapcsolatos személyes tapasztalataim nagyon pozitívak voltak. Az orvosok és a nővérek maximálisan betartották a betegágyak melletti higiéniát és bár a kórtermet ki kellene festeni, tisztának találtam" - nyilatkozta az ügy kapcsán Jill Galvani főnővér.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a regionális táradalombiztosítási igazgatóság vezetője is, a politikusok ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot a Clare Wenger által leírt állapotok miatt.

"Sajnos a története semmilyen szempontból sem egyedi. A problémákat országos szinten kell vizsgálni" - jelentette ki Mark Isherwood konzervatív politikus, de hasonlóképpen fogalmazott az érintett kerület munkáspárti képviselője is.