Az iraki kormány megvonta a mentességet a külföldi biztonsági cégektől

InfoRádió / MTI
2007. október 24. 16:00
Az iraki kormány úgy döntött, hogy megvonja a mentességet az arab országban működő külföldi biztonsági cégektől - közölte szerdán a kabinet szóvivője.

A tájékoztatás szerint a testület törölte keddi ülésén a biztonsági cégek működését szabályozó rendelet azon passzusát, amely kimondja, hogy többek között a nemzetközi erők állománya és a külföldi képviseletek személyzete mentes az iraki joghatóság alól.

A négy és fél évvel ezelőtti tavaszi hadművelet után Irakot megszálló szövetséges erők ideiglenes hatósága (CPA) hozta még 2004-ben ezt a jogszabályt.

Új törvényt hoznak

Az iraki kormány szóvivője közölte azt is: új törvénnyel kívánják szabályozni a külföldi biztonsági cégek tevékenységét; a jogszabálytervezet már a következő kormányülés napirendjén szerepelni fog.

Az utóbbi hetekben egy sor olyan - halálos áldozatokkal járó - incidens történt Irakban, amelynek külföldi biztonsági magánvállalatok - például az amerikai Blackwater vagy a brit Erinys - fegyveresei is a részesei voltak. Az ezekről szóló híradások felháborították az egyszerű irakiakat, akik már eddig is a törvények felett álló zsoldosokként tekintettek az efféle cégek embereire.

A második legnagyobb kontingens

Szaddám Huszein iraki exdiktátor rezsimjének 2003 tavaszi megdöntése után elszaporodtak Irakban a privát biztonsági cégek; az efféle vállalkozások fegyvereseinek létszáma eléri a 30 ezer főt. Ez azt jelenti, hogy az őrző-védők alkotják a legnagyobb kontingenst Irakban az amerikai haderő után.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kedden megígérte, hogy figyelembe veszik egy minapi tanulmány ajánlásait. Ezek szerint egyértelműbben kell megfogalmazni a biztonsági cégek tagjainak toborzására és a fegyverhasználatra vonatkozó szabályokat, egyszersmind lehetővé kell tenni, hogy az ilyen cégek elszámoltathatók legyenek amerikai bíróságok előtt.