A szerb rendőrség összeírja az üresen maradt házakat a Vajdaságban

Infostart
2007. október 24. 11:06
A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője azt kérdezte a szerb belügyminisztertől, hogy miért írják össze az üres és lakatlan magyar házakat, lakásokat. A szerb külügyminisztert arra figyelmeztette a szervezet, káros lenne aláírni Magyarországgal kishatárforgalmi egyezményt.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselője a szerb parlamentben arra kért választ a szerb belügyminisztertől, hogy a rendőrség miért írja össze a Vajdaság magyarok lakta településein az üresen maradt házakat.

A magyar pártok már többször figyelmeztettek erre, attól tartva, hogy ezekbe a házakba tervezik betelepíteni az EU országaiból kitoloncolt, jobbára koszovói és dél-szerbiai szerbeket és romákat.

A szerb belügyminiszter azt válaszolta a kérdésre, hogy nincs tudomása arról, hogy a rendőrök ezt tennék.

Vagy a válasz nem tükrözi a valóságot, vagy a miniszter nem tudja, mivel foglalkoznak az alkalmazottai - mondta erre Pásztor Bálint.

Közben a VMSZ a vajdasági magyar szervezetek nevében levélben fordult a szerb külügyminiszterhez, amelyben arra figyelmeztet, hogy kár lenne a kishatárforgalmi egyezmény megkötése Magyarországgal, ugyanis a zóna meghatározása után a vajdasági magyarság több mint fele azon kívül rekedne, míg Szerbia más területeiről a határmenti övezetekbe települnének be, hogy ennek előnyeit kihasználva folytassanak gazdasági tevékenységet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást