Bush újabb milliárdokat kér

InfoRádió / MTI
2007. október 23. 11:06
Újabb 42 milliárd dollárt kért a kongresszustól az iraki és az afganisztáni háború finanszírozására az amerikai elnök. Ha a törvényhozás jóváhagyja George Bush kérelmét, akkor az Egyesült Államok 2001 óta már több mint 757 milliárd dollárt fordított a terrorizmus elleni katonai műveletekre.

Az elnök februárban már 141,7 milliárd dollárt kért a katonai műveletek finanszírozására az október 1-jén kezdődő pénzügyi évre.

Képviselőházi illetékesek októberben közölték, hogy 2008-ig nem tárgyalják az új háborús költségvetési kérelmet, és össze kívánják azt kötni azt a csapatok kivonásának tervével. Nem zártak ki ugyanakkor egy átmeneti intézkedést a finanszírozás megoldására.

A Pentagonnak szánt összegen kívül Bush 6,9 milliárd dollárt kért a külügyminisztérium számára diplomáciai célokra, valamint az iraki és afganisztáni fejlesztés támogatására.

Az elnök további 106 millió dollárt kért a törvényhozástól, amelyből az Észak-Koreának szánt üzemanyagsegélyt finanszíroznák. Az Egyesült Államok az észak-koreai leszerelésről tartott hatoldalú tárgyalásokon tett ígéretet a segély folyósítására annak fejében, hogy a kelet-ázsiai ország lemond atomfegyver-programjáról.