Tizenhárom halottat követelt egy amerikai légi csapás Bagdadban

InfoRádió / MTI
2007. október 21. 12:14
Legkevesebb tizenhárom halottat követelt egy amerikai légi csapás Bagdad síita negyedében vasárnap - közölték az iraki hatóságok. Az amerikai hadsereg közlése szerint hat milicistával végeztek a művelet során.

Iraki források szerint a halottak között van egy nő és három gyermek, 52 ember pedig megsérült. Helyi szemtanúk szerint a kétórás hajnali légi csapás számos lakóépületet és üzletet lerombolt. Az áldozatok főként a háztetőkön alvó emberek voltak.

Az amerikai hadsereg közleményben megerősítette, hogy kora reggel légi támadást intéztek egy szárazföldi hadművelet támogatására a bagdadi Szadrváros ellen, amelyet a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónokhoz hű Mahdi Hadserege nevű milícia fellegvárának tartanak.

A művelet egy emberrablásokra "szakosodott", iráni kapcsolatokkal rendelkező síita milíciavezetőt vett célba, aki feltehetően szerepet játszott a koalíciós erők két katonájának elrablásában. A hadsereg szerint nincs bizonyíték arra, hogy a támadás civil áldozatokat követelt volna.

Három amerikai katonát májusban raboltak el Bagdadtól délre. Egyikük holttestét azóta megtalálták, ám a másik két katona feltehetően továbbra is fogságban van.