Kell a szavazatom? Vedd meg!

Infostart
2007. október 17. 08:14
Az interneten árverezik a voksukat argentin szavazók. A tét: ki nyeri meg a hónap végén rendezendő elnökválasztást.

A szavazatok kikiáltási ára 1 és 300 peso (56-16800 forint) között mozog, és a hatóságok nem is tudnak fellépni a szavazatvásárlás ellen, mert nincs vonatkozó jogszabály.

Az egyik szavazó, aki árverésre bocsátotta a voksát, egy Rioja tartománybeli orvos. Martin Minue az egyik lapnak adott interjúban azt mondta: ez az a legjobb módja annak, hogy tiltakozzon a "haszontalan" politikusok ellen. "Ez egyszerre tiltakozás és jó móka is" - tette hozzá a 33 éves orvos a Clarin című lapnak nyilatkozva. Õ 20 pesón indította az árverést.

Chilecito város egy másik lakója, aki csak Arielitogoliatnak nevezi magát, szintén árverésre bocsátotta a szavazatát - és még Brazíliából is kapott rá ajánlatot.

Hasonló kezdeményezésekről érkeztek hírek Buenos Airesből is. Itt drágább a szavazat: a kikiáltási ára 300 peso. A szavazatát ennyiért felajánló Isidro Casanova a fényképét is feltette az internetes oldalra, amint koccint a kamerával.

Az elnökválasztást október 28-án tartják Argentínában. A felmérések szerint egyelőre a first lady, Cristina Fernandez de Kirchner vezet. Ha meg is választják, akkor ő lesz az ország első választott női elnöke.