Elárverezik Hitler földgömbjét

Infostart
2007. október 17. 05:15
A földgömbön kívül semmi más értéket nem talált a Sasfészekben a ma 91 éves John Barsamian, amikor alig néhány nappal a 2. világháború befejezése után belépett a szétbombázott és feldúlt erődítménybe. Most árverésre bocsátja a földgömböt - az egyetlen, amelyről biztosan tudni, hogy a náci vezéré volt.

A kutatók eddig egyetlen földgömbről sem tudták biztosan, hogy Adolf Hitleré volt-e, így különösen értékes az a darab, amelyet a 2. világháborús amerikai veterán bocsát árverésre. Kalapács alá kerül ugyanis az a katonai engedély is, amellyel Barsamian kivihette Németországból a becses hadizsákmányt. "Földgömb, Németország, Hitler Sasfészke" - olvasható a kiviteli engedélyen.

"Valószínűleg ez a leghitelesebb bizonyíték, amely valaha is a kezünkbe került egy tárgy eredetéről" - ismerte el Greg Martin, az aukciós ház tulajdonosa, aki elmondta azt is, hogy vannak képek, amelyek Barsamianról készültek 1945. május elején a Sasfészekben, amint úgy tartja a földgömböt a karjában, mint egy újszülöttet.

Az amerikai katona a földgömböt a Führer bajorországi erődítményében, a Sasfészeknek is nevezett Berchtesgadenben találta 1945. májusában, és több más emléktárggyal - többek között egy pisztollyal és egy tőrrel - együtt bedobozolta, majd hazavitte az Egyesült Államokba.

Barsamian azóta oaklandi otthonában őrizte a földgömböt, de nem tette mindig közszemlére, és a történetét is csak a legközelebbi barátainak mesélte el. "Alig valaki tudta, mi van a birtokomban" - árulta el a veterán, aki ujjaival követi a földgömbön, merre harcolt az alakulata. Ma is élénken emlékszik az összes csatára, amelyben részt vett.

Barsamian azért döntött úgy, hogy megválik a földgömbtől, mert szeretné személyesen elmesélni az új tulajdonosnak a tárgy történetét és háborús emlékeit. A földgömböt november 13-án árverezik San Franciscóban, az ára várhatóan eléri majd a 15-20 ezer dollárt (2,6-3,5 millió forintot).

Az árverésen több második világháborús tárgy is kalapács alá kerül, például Hitler kézjegyével ellátott ritka dokumentumok és egy doboz szivar, amely Hermann Göring birodalmi marsallé volt.