A kommunisták és nacionalisták megtorpedózhatják az atomalkut

Infostart
2007. október 16. 17:54
Kételyek merültek fel India és az Egyesült Államok történelminek mondott atomenergia-egyezményének végrehajtása körül - ismerte el az indiai miniszterelnök. A megállapodás új partneri viszonyt hozna létre a korábban egymás irányában bizalmatlan két ország között. Amerika atomtechnológiát szállítana Indiának, amely hosszú éveken át nem volt hajlandó aláírni az atomsorompó-egyezményt.

A történelminek mondott megállapodással India amerikai nukleáris fűtőanyaghoz és technológiához juthatna, Washington pedig olyan atomfegyverrel rendelkező stratégiai partnerhez a dél-ázsiai térségben, aki vele egyetértésben formálja külpolitikáját.

Vagy a kormány megy, vagy az egyezmény

Csakhogy az egyezmény végrehajtásával gondok lesznek - ismerte el Manmohan Szingh indiai miniszterelnök.

A kormánykoalíció számára létfontosságú kommunista pártok ugyanis azt mondják: az Egyesült Államok befolyásolhatja India külpolitikáját. Hasonlóan gondolkodik a Kongresszus párt nacionalista ellenzéke is.

A helyzet annyira válságosra fordult, hogy sokáig úgy tűnt, a kormány belebukhat az ügybe és előrehozott választásokat kell tartani. Szingh azonban azt mondta: "túléli, ha kútba esik a megállapodás" és erről tájékoztatta Bush elnököt is.

Amerikában sem akar mindenki együttműködni Indiával

Meglepő módon az Egyesült Államokban sem aratott osztatlan sikert az alku.

Az amerikai kongresszusban egyes képviselők felvetették, hogy India a megállapodás értelmében amerikai erőművek által termelt hasadóanyagot hasznosíthatna újra.

Ezzel pedig úgymond saját, korlátozott készletei atomfegyverek gyártására használhatná. Ráadásul, az immár atomhatalom India még mindig nem írta alá az atomfegyverek elterejedésének megakadályozásáról szóló Atomsorompó egyezményt.

Gary Ackerman New York-i kongresszusi képviselő, a külügyi bizottság tagja azonban azt hangoztatta, hogy a megállapodás fontos Indiának és az Egyesült Államoknak, sőt, "az egész világnak."

Ackerman arra sürgette az indiai kormányt: ne hagyja, hogy úgymond a "radikálisok" nézőpontja kerekedjen felül.