Törvénytelenségre akarta rávenni a gyerekeket a miniszter

Infostart
2007. október 15. 12:15
Berlinben a családügyi miniszter visszavonta azt a javaslatát, miszerint teremtsenek törvényes keretet arra, hogy kiskorúak próbavásárlásával ellenőrizzék a 18 éven aluliakra vonatkozó kereskedelmi rendelkezések betartását. Azonban sok politikus most mégis a miniszter mellé állt.

Ursula von der Leyen bejelentette, hogy a jelenlegi formájában elvetette javaslatát, de a témát mindenképpen napirenden akarja tartani, mert nem szabad lehetővé tenni, hogy egyesek nyerészkedési célból 18 évnél fiatalabbaknak szeszesitalt, dohányt, vagy erőszakra ösztönző videót adjanak el.

A családügyi miniszter a múlt héten indítványozta, hogy a fiatalkorúakat bízzanak meg 18 évnél felüliek számára hozzáférhető áruk próbavásárlásával, és ha az eladó nem zárkózik el az igény teljesítése elől, az ügyletet bizonyítékként használják fel eljárás megindítására az üzlet ellen.

A javaslat előbb óriási felháborodást váltott ki. A legtöbben ártatlan fiatalok kihasználását vetették Ursula van der Leyen szemére, és mint Brandenburg tartomány kereszténypárti belügyminisztere Jörg Schönbohm fogalmazott, az ilyen kísérlet megmérgezheti a társadalmi légkört.

Ha felnőtt is elkíséri

A kereszténypártok helyettes parlamenti frakcióvezetője viszont a miniszter mellé állt, és rámutatott arra, hogy ilyen ellenőrző feladattal csak az érintetteket, tehát a 18 évnél fiatalabbak lehet megbízni.

Utalt azonban arra is, hogy a kísérlet csak akkor hozhat eredményt, ha a próbavásárlással megbízott fiatalt olyan felnőtt is elkíséri, aki a helyszínen alkalmazni tudja a törvényt a rendelkezést kijátszó személlyel szemben.

Leszögezte azt is, hogy az ifjúságvédelmi törvényeknek csak akkor van értelmük, ha be is tartják őket. Időközben a kancellár is bekapcsolódott a vitába és utalt arra, hogy a témát a kormányülés napirendjére tűzik átdolgozásra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást