Kísért a múlt: mégsem öngyilkosság volt a fegyverszakértő halála?

Infostart
2007. október 15. 20:40
Újabb kétségek merültek fel Nagy-Britanniában David Kelly halála ügyében, nem találtak ugyanis ujjlenyomatot azon a késen, amellyel a fegyverszakértő állítólag öngyilkos lett.

David Kelly az Irakról szóló hírszerzési adatok manipulálásával összefüggésben került 2003-ban a figyelem középpontjába. A háború előtt a brit kormány azt állította, hogy Szaddam Huszein hadserege 45 perc alatt képes biológiai vagy atomfegyverekkel csapást mérni Nagy-Britanniára.

Miután az iraki diktátort megbuktatták, a szövetséges csapatok nem találtak tömegpusztító fegyvereket a közel-keleti országban. Nem sokkal később a BBC a védelmi minisztérium egyik anonim fegyverszakértőre hivatkozva azt állította, hogy a hírszerzési adatokat felerősítették, hogy indokot találjanak a háború megindítására.

Ezután kiderült, hogy David Kelly ez a szakértő, akire ezután nagy nyomás nehezedett. A háromgyermekes családapát nem sokkal később holtan találták otthona közelében, a hivatalos vizsgálat szerint felvágta az ereit egy kertészkéssel és halálos dózisú gyógyszert vett be.

Gyanús körülmények

Nemrég azonban egy liberális demokrata képviselő saját vizsgálatot indított, és kiderült, hogy az ügyben nyomozó rendőrök nem találtak ujjlenyomatot a késen.

A honatya, Norman Baker elmondta: többekkel együtt azt gyanítja, hogy David Kellyt meggyilkolták.

Meglehetősen furcsa lenne, ha valaki kesztyűben vágná fel az ereit, vagy miután ezt megtette, megtisztítaná a kést - fogalmazott a képviselő. Az (ön)gyilkosság helyszínén egyébként nem találtak kesztyűt.

A politikus gyanúsnak találja azt is, hogy David Kelly csuklójában teljesen átvágták a singcsonti artériát, azt a verőeret, amely mélyen fekszik, idegek és ízületek védik, így csak rendkívüli erővel, nagy fájdalmak árán lehetne átvágni, különösen egy kertészkéssel.

Az eset rendkívüliségének kinyomozása érdekében Norman Baker megkérdezte a statisztikai hivatalt, hányan haltak meg ilyen sérüléstől Nagy-Britanniában 2003-ban: egyedül David Kelly.

Az özvegy nem gyanakszik

Független orvosszakértők már korábban is megkérdőjelezték az ügyet kivizsgáló Hutton-bizottság megállapításait, szerintük sem a csuklósérülés, sem a bevett gyógyszerek nem magyarázzák a tudós halálát.

A férfi ismerősei azt is megjegyezték, hogy David Kelly soha nem mutatott hajlamot az öngyilkosságra, és készült lánya esküvőjére.

A fegyverszakértő özvegye ezzel együtt úgy véli, hogy férje öngyilkosságot követett el, és ezen a véleményén az újabb fejlemények után sem változtatott.