Akik büszkék a szocializmusra

Infostart
2007. október 15. 08:52
Pekingben már hetek óta tart a készülődés, hiszen hétfőn kezdetét veszi a Kínai Kommunista Párt XVII. kongresszusa. A kongresszus várhatóan a szocialista demokrácia kérdéseit vitatja meg.

Egyre több elsötétített ablakú Audi és Volkswagen jelent meg az elmúlt napokban Pekingben és környékén. A taxiknak is egyre több dolguk van a fővárosban, hiszen Kína minden részéről érkezének a résztvevők a párt ötéves kongresszusára.

A biztonságiak sem tétlenkednek eközben. A kongresszus környékén - amelyre 2200 küldöttet várnak - megsokasodtak a rendőrautók is. A Tienanmen tér környékén igazoltatják az embereket, és belenéznek a táskákba is.

Az országot jelenleg 1,3 milliárd ember lakja, közülük 73 millióan tagjai a pártnak.

Az előzetes hírek szerint a kongresszus egyik célja, hogy átláthatóbbá tegyék a párt működését, javítani akarják a kormányzat működését, és nagyobb részvételt adnának a civil társadalomnak a döntéshozatalban. Hu Csin-tao még egy júniusi beszédében jelezte, hogy kevesebb pazarlást szeretne és visszaszorítaná a korrupciót.

De mit is jelent mindez a valóságban? A kongresszus előestéjén a párt szóvivője egyértelműen jelentette ki, hogy Kína soha nem fogja lemásolni a nyugati politikai rendszereket. Büszkék arra, hogy már régóta fent tudják tartani a szocializmust.

A háttérben azonban egyre többen próbálják felvázolni, miként működik a kommunista párt. A külföldi újságírók egyre gyakrabban jelentenek arról, hogyan próbálják például az e-maileket és az internetes oldalakat ellenőrzésük alatt tartani a hatóságok.

Azt azonban senki sem tudja, hogy pontosan hogyan és mi irányítja a rendszert úgy, ahogy az működik. A központi bizottság tagjai néha ugyan tesznek nyilatkozatokat, a részleteket azonban senki sem ismeri.

Még azt sem lehet pontosan tudni, hogy mekkora is a politikai elit. Jelenleg csak annyi ismert, hogy a felső vezetés, amely a világ ötödik legnagyobb gazdaságával rendelkező országot irányítja, 23 tagból áll.

Élén Hu Csin-tao áll, akit Csiang Cö-min távozásakor kapta meg a posztot a fiatalítás jegyében. Két legnagyobb szövetségese a Shanghai-i Hszi Csin-ping és az egyik észak-keleti tartomány vezetője, Li Kö-csiang.

Az állam vezetője, aki egyben a párt élén is áll és a hadsereg főparancsnoka, várhatóan ezután is betöltheti majd a posztot.